Μέτρα στήριξης σεισμόπληκτων στη Λέσβο

Μέτρα στήριξης σεισμόπληκτων στη Λέσβο

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον καθορισμό των μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων στη Λέσβο προχώρησε χθες το υπουργείο Υποδομών. Η πολιτεία πρόκειται να καλύψει το 80% του κόστους της επισκευής, ανακατασκευής ή αγοράς ενός κτιρίου και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται από άτοκο δάνειο. Για τις κατοικίες, η ανακατασκευή κοστολογείται με 1.000 ευρώ/τ.μ. και για επισκευή με 300 ευρώ/τ.μ. για τον φέροντα οργανισμό και 150 ευρώ/τ.μ. για τα υπόλοιπα.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών ολόκληρη η Λέσβος χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη και ορίστηκαν τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Επί της αρχής, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που επλήγη από τον σεισμό θα πρέπει εντός έξι μηνών να ζητήσει τη διενέργεια αυτοψίας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της έκθεσης αυτοψίας, η υπηρεσία (η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου) θα κρίνει αν δικαιούται στεγαστική συνδρομή για επισκευή ή ανακατασκευή. Ακολούθως, ο πολίτης έχει ένα έτος προθεσμία για να υποβάλει στην υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η στεγαστική συνδρομή ανακατασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή, την αγορά κτιρίου ή την αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου. Η στεγαστική συνδρομή είναι 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. «Για την προστασία του χαρακτήρα και της βιωσιμότητας των παραδοσιακών οικισμών, όταν οι ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων επιλέγουν ανακατασκευή, αυτοστέγαση (αγορά κτιρίου) ή αποπεράτωση κτιρίου εκτός παραδοσιακού οικισμού, ενώ το πληγέν κτίριο ήταν εντός του παραδοσιακού οικισμού, η δωρεάν κρατική αρωγή του κράτους μειώνεται στο 40% και το άτοκο δάνειο αυξάνεται στο 60%», αναφέρει η απόφαση.

Επιπλέον, δωρεάν κρατική αρωγή χορηγείται για ανακατασκευή ή επισκευή ναών, κτιρίων κοινωφελούς χρήσης του Δημοσίου ή ιδρυμάτων, κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία ή διατηρητέα και κτιρίων εντός παραδοσιακών οικισμών, εφόσον ανακατασκευαστούν σύμφωνα με τους όρους που έθετε το ΦΕΚ με το οποίο χαρακτηρίστηκε ο οικισμός (η Βρίσα εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία). Δεν χορηγείται στεγαστική συνδρομή για κτίρια που ήταν εγκαταλελειμμένα, κατά την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας ή σε πρόχειρες κατασκευές. Ο πολίτης έχει περιθώριο τεσσάρων ετών για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στεγαστική συνδρομή (όπως και τη σύναψη του άτοκου δανείου).

Ανακατασκευή

Η στεγαστική συνδρομή για την ανακατασκευή ορίζεται σε 1.000 ευρώ/τ.μ. για κατοικίες με ανώτατο όριο τα 150 τ.μ. (στο οποίο προσμετρούνται βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι), 500 ευρώ/τ.μ. για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, 300 ευρώ/τ.μ. για αποθήκες, στάβλους και αγροικίες εποχιακής χρήσης, 400 ευρώ/τ.μ. για κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες. Λόγω νησιωτικής παραμεθόριας περιοχής, η στεγαστική συνδρομή επαυξάνεται κατά 10% για συνήθη κτίρια, 20% για κτίρια εντός παραδοσιακού οικισμού, 30% για διατηρητέα. Στην περίπτωση που ο σεισμόπληκτος επιλέξει την αγορά άλλου κτιρίου, τότε αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια δημοτική ενότητα και να είναι νόμιμο. «Δεν επιτρέπεται η αγοραπωλησία να γίνεται μεταξύ συζύγων, γονέων και παιδιών ή παππούδων-γιαγιάδων και εγγονών», σημειώνει η απόφαση.

Τέλος, για επισκευές, η στεγαστική συνδρομή ορίζεται στα 300 ευρώ/τ.μ. για τον φέροντα οργανισμό και 150 ευρώ/τ.μ. για άλλα στοιχεία του κτιρίου, για όλο το εμβαδόν του.

Δωρεά του Greek America Foundation

Συνεχίζονται οι προσφορές φορέων και ιδιωτών για τη Βρίσα της Λέσβου, που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου. Προ ημερών, το νησί επισκέφθηκαν εκπρόσωποι από το Greek America Foundation, το οποίο συγκέντρωσε 40.000 δολάρια και θα τα διαθέσει κυρίως για τη σίτιση οικογενειών σεισμοπαθών. Ιδρυτής του Greek America Foundation είναι ο ελληνικής καταγωγής Greg Pappas. «Οταν μάθαμε για τον σεισμό, αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδικασία συγκέντρωσης πόρων. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφθήκαμε τη Βρίσα. Η κατάσταση είναι απελπιστική, παντού βλέπεις γκρεμισμένα σπίτια». Ο κ. Pappas συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινότητας και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες. «Μας είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν με τον σεισμό το εισόδημά τους. Για τον λόγο αυτό είχαν δημιουργήσει ένα είδους “κοινωνικής κουζίνας”, όπου οι ντόπιοι φέρνουν δωρεάν λαχανικά και τα υπόλοιπα τα αγοράζουν. Αποφασίσαμε λοιπόν να συμβάλουμε άμεσα με 30.000 δολάρια για να καλύψουμε τις ανάγκες 30 οικογενειών για ένα έτος. Επιπλέον θα συμμετέχουμε με ακόμα 5.000 δολάρια στο κόστος των “σχολικών πακέτων” που θα ετοιμαστούν για τα παιδιά της Βρίσας και υποσχεθήκαμε ότι θα καλύψουμε το κόστος της χριστουγεννιάτικης γιορτής τους. Θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε χρήματα, ώστε να βοηθήσουμε να καλύψουν τις ανάγκες τους για το πρώτο διάστημα, να πάρουν μια ανάσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή