Το «ξέπλυμα» ψηφιακών λύτρων και η σύλληψη Ρώσου στη Χαλκιδική

Το «ξέπλυμα» ψηφιακών λύτρων και η σύλληψη Ρώσου στη Χαλκιδική

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ξέπλυμα» ψηφιακών λύτρων από τη δράση κυβερνοεκβιαστών φέρεται να αναλάμβανε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ο καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές Ρώσος πολίτης, Α.V., που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης σε ξενοδοχείο στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής. Μέσα σε έξι χρόνια υπολογίζεται ότι μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων έχουν νομιμοποιηθεί 4 δισ. δολ.

Ειδικότερα, στις 17 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Α.V. Στις 9 Ιουλίου ο 38χρονος Ρώσος ταξίδεψε αεροπορικώς από την πατρίδα του στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο παιδιά τους. Δύο εβδομάδες αργότερα, σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, αστυνομικοί του τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης τον εντόπισαν στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες και «ξέπλυμα» χρήματος.

Η πλατφόρμα, της οποίας φέρεται να ήταν διαχειριστής, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 και επέτρεπε τη μετατροπή διαφόρων τύπων ψηφιακών νομισμάτων σε δολάρια, ρούβλια και ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δικτύων είχαν συνδέσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα με τη δράση του κακόβουλου λογισμικού CryptoLocker. Πρόκειται για λογισμικό τύπου Ransomware, το οποίο μολύνει υπολογιστές και κρυπτογραφεί τα αρχεία τους. Για να καταφέρει ο ιδιοκτήτης τους να τα ανακτήσει καλείται να πληρώσει λύτρα συνήθως σε bitcoin, τύπο ψηφιακού νομίσματος που μπορεί εύκολα να «ξεπλυθεί» στο Διαδίκτυο ώστε να μη φαίνεται η προέλευσή του. Ειδικοί είχαν διαπιστώσει κατά τις έρευνές τους ότι 328 διευθύνσεις bitcoin από τη δράση του CryptoLocker παρέπεμπαν στην πλατφόρμα ψηφιακού νομίσματος για την οποία κατηγορείται ο 38χρονος Ρώσος.

Ψηφιακές απαγωγές

Οι επιθέσεις τύπου Ransomware τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς διεθνώς και παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στην «Κ» η εταιρεία ασφαλείας δικτύων Kaspersky Lab, το 2016 τα περιστατικά ψηφιακών απαγωγών είχαν αυξηθεί κατά 45% στη χώρα μας σε σχέση με το 2015. Στόχος κυβερνοεκβιαστών έχουν γίνει κατά καιρούς δικηγόροι και μηχανικοί, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία δημητριακών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και 55 υπολογιστές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Αυτή είναι η δεύτερη σύλληψη Ρώσου πολίτη τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για διάπραξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη στη Βαρκελώνη, ο φερόμενος ως χάκερ Πιοτρ Λεβάσοβ. Η σύζυγός του πρόσφατα δήλωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο άντρας της είναι αθώος. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο Λεβάσοβ διαχειριζόταν το δίκτυο Kelihos, το οποίο με τη βοήθεια 10.000 μολυσμένων υπολογιστών μπορούσε να στείλει μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 2.500 spam e-mails.

Χθες, ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης ο Α.V. αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Το Συμβούλιο Εφετών θα κληθεί στο επόμενο διάστημα να συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει σχετικά με αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του 38χρονου πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις 7 εκατ. ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) και αντίστοιχα αναλήψεις 5,5 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή