Παράνομα εργοστάσια τσιγάρων

Παράνομα εργοστάσια τσιγάρων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Ιούλιο, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έφτασε η πληροφορία ότι άτομο που πραγματοποιεί τακτικά ταξίδια σε Βουλγαρία και Ρουμανία ηγείτο κυκλώματος εμπορίας λαθραίων τσιγάρων, με έδρα την Ελλάδα. Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση, σκοπός των ταξιδιών του υπόπτου ήταν να συναντά στα Βαλκάνια ηγετικά μέλη λαθρεμπορικών κυκλωμάτων και να συντονίζουν τη δράση τους. Ο ύποπτος τέθηκε υπό επιτήρηση και έπειτα από δώδεκα μήνες μυστικής έρευνας, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατάφερε να φέρει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων στα αστυνομικά χρονικά της χώρας.

Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο δύο εργοστάσια του κυκλώματος με ολοκληρωμένες γραμμές παραγωγής τσιγάρων, ενώ η σπείρα διέθετε ακόμα αποθήκες σε Ελευσίνα, Μαγούλα και Ωρωπό, καθώς και στόλο δεκάδων φορτηγών με τα οποία εξήγαγαν τα παράνομα τσιγάρα στο εξωτερικό. Καθένα από τα εργοστάσια διέθετε μηχανές παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων, ξεχωριστό χώρο για την αποθήκευση και επεξεργασία του «χύμα» καπνού, ενώ στο πίσω μέρος των εγκαταστάσεων υπήρχαν κοιτώνες για τη φιλοξενία 40 εργατών. Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν 177 εκατομμύρια τσιγάρα και 70 τόνοι χύμα καπνού. Η αξία τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και οι διαφυγόντες δασμοί τα 32 εκατ. ευρώ. Ως «εγκέφαλος» του δικτύου περιγράφεται ένας 49χρονος ομογενής από το Καζαχστάν και ως άμεσοι συνεργοί του, ο 25χρονος γιος του και δύο ακόμα ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ηλικίας 41 και 34 ετών. Περιέργως, πάντως, δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας και διαφεύγουν τη σύλληψη, όπως επίσης και τα υπόλοιπα 36 άτομα που κατηγορούνται ότι μετέχουν στο λαθρεμπορικό δίκτυο. Πιθανολογείται ότι πριν από την έφοδο –τον Μάιο– των αστυνομικών στα εργοστάσια και στις αποθήκες της σπείρας, οι εμπλεκόμενοι είχαν ειδοποιηθεί και εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε ήταν εφοδιασμένες με κάμερες ασφαλείας και συστήματα για τον εντοπισμό και την απενεργοποίηση «κοριών» παρακολούθησης.

Το κύκλωμα εισήγαγε από την Ιταλία χύμα καπνό και από τη Βουλγαρία υλικά παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, τα οποία μετέφερε στα εργοστάσια και τις αποθήκες του Ασπροπύργου. Εκεί, με ειδικά μηχανήματα μετέτρεπε τον χύμα καπνό σε τσιγάρα, τα οποία στη συνέχεια συσκεύαζε σε πακέτα και κούτες που έφεραν εξωτερικά εμπορικές επωνυμίες μεγάλων, νόμιμων καπνοβιομηχανιών. Για τη μεταφορά των απομιμητικών («μαϊμού») τσιγάρων στο εξωτερικό, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, η σπείρα διέθετε στόλο 32 φορτηγών αυτοκινήτων. Ανήκαν σε εταιρείες εισαγωγών – εξαγωγών που είχαν συσταθεί με τη συνδρομή «αχυρανθρώπων» στη γειτονική Βουλγαρία. Αντίστοιχα, τους χώρους των εργοστασίων και των αποθηκών εμφανίζονται να έχουν νοικιάσει ανύπαρκτα πρόσωπα, δήθεν υπήκοοι Κύπρου ή και άλλων χωρών.

Στη διάρκεια της μυστικής έρευνας, άνδρες του Λιμενικού είχαν κατασχέσει τον Απρίλιο στην Ηγουμενίτσα μια νταλίκα με 47.000 λαθραία τσιγάρα κρυμμένα μέσα σε βιομηχανικά φίλτρα. Τα τσιγάρα «μαϊμού» είχαν παρασκευαστεί στα εργοστάσια του Ασπροπύργου, ενώ μία ακόμα νταλίκα του κυκλώματος είχε βρεθεί στην περιοχή «δύο Πεύκα» Ασπροπύργου. Δύο μέρες αργότερα, αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν σταματήσει στα Μάλγαρα ένα ακόμα φορτηγό που μετέφερε κρυμμένα μέσα σε γυψοσανίδες 105.000 πακέτα τσιγάρα, που είχαν παρασκευαστεί στα εργοστάσια του Ασπροπύργου. Σημειώνεται ότι οι λαθρέμποροι για να κρύβουν το παράνομο εμπόρευμά τους είχαν δικά τους εργαστήρια που παρασκεύαζαν είδη απόκρυψης, όπως γυψοσανίδες, ελαστικό δάπεδο (καουτσούκ) κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή