Λύση για τα απορρίμματα σε Εβρο-Ροδόπη

Λύση για τα απορρίμματα σε Εβρο-Ροδόπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δημόσιο έργο και όχι με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ιδιώτη θα κατασκευαστεί τελικά η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ανακοίνωσαν χθες την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ελπίζει ότι έτσι θα μπορέσει να δημοπρατήσει το έργο μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα δύο συναρμόδια υπουργεία, χθες υπεγράφη η ένταξη στο ΕΣΠΑ της πρώτης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με προϋπολογισμό 19,7 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσαν, η μονάδα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, αερόβια κομποστοποίηση, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι) και θα εξυπηρετεί πληθυσμό 200.000 κατοίκων των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της περιφερειακής ενότητας Εβρου. Στην ίδια περιοχή θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα η κατασκευή ΧΥΤΥ (5,1 εκατ. ευρώ), που θα εξυπηρετήσει τις προαναφερθείσες περιοχές.

Το έργο όμως δεν ξεκίνησε έτσι. Πριν από μερικά χρόνια η εν λόγω μονάδα είχε αποφασιστεί να κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Από το 2012 προετοιμαζόμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, με τριπλάσια δυναμικότητα και για όλους τους δήμους του Εβρου και της Ροδόπης. Ομως, με την αλλαγή της κυβέρνησης σταμάτησε η διαδικασία και το έργο τελικά ακυρώθηκε», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης (ο δήμος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, έπειτα από προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ). «Ετσι χάθηκαν δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ τροποποιήθηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός με μεγαλύτερους στόχους για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και βάσει αυτών οι ανάγκες περιορίστηκαν. Σκοπός μας είναι να δημοπρατήσουμε το έργο μέχρι το τέλος του έτους».

Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μιας ακόμα, μικρότερης μονάδας ανάμεσα στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα για την εξυπηρέτηση των δύο δήμων (το έργο βρίσκεται υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ). Από το φθινόπωρο του 2016 τα απορρίμματα όλου του Εβρου (συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης) και της Ροδόπης οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, που εκτιμάται ότι έχει μόλις ένα χρόνο ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή