Περισσότεροι πρόσφυγες σε διαμερίσματα

Περισσότεροι πρόσφυγες σε διαμερίσματα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα και της παροχής προπληρωμένων καρτών σε αιτούντες άσυλο (πρόγραμμα ESTIA) για τουλάχιστον ακόμα ένα χρόνο παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα οι δύο επίτροποι Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Οσον αφορά τη συνολική χρονική διάρκεια του προγράμματος, ο επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση έως τα μέσα του 2019», σημειώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρχει ενδιάμεση αξιολόγηση.

Τα κονδύλια που αφορούν το προσφυγικό για την Ελλάδα σταδιακά θα προέρχονται όλο και περισσότερο από τους μόνιμους πόρους που προβλέπονται από την Ε.Ε., ενώ έως τώρα χρησιμοποιούνταν περισσότερο «έκτακτα κονδύλια». «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η στήριξη της Ελλάδας. Η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τη χρηματοδότηση μέσα από άλλα κανάλια – χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει», προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που συμμετείχε στην παρουσίαση, παραδέχθηκε ότι η μετάβαση ενδέχεται να δημιουργήσει ορισμένα κενά τα οποία ωστόσο φάνηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ξεπεραστούν.

Ο επίτροπος Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για την πρόοδο που έχει κάνει, συμπληρώνοντας ότι πλέον «ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή της ως χώρα διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA ανέρχεται στα 151 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που προέρχονται από τη Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., εκ των οποίων τα 57,6 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την παροχή μετρητών στους πρόσφυγες μέσω προπληρωμένων καρτών ώστε να καλύπτουν τα έξοδα διατροφής και τα προσωπικά τους έξοδα. «Σήμερα το 70% των αιτούντων άσυλο που βρίσκεται στην ενδοχώρα λαμβάνει χρήματα αντί συσσιτίου και το πρόγραμμα θα διευρυνθεί», ανέφερε ο κ. Μουζάλας σχετικά, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση της φιλοξενίας των προσφύγων στην Ελλάδα. Από τα ίδιο πρόγραμμα προβλέπονται κονδύλια ύψους 93,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν τη δημιουργία 30.000 θέσεων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, έως το τέλος του χρόνου. Oι περισσότερες θέσεις στέγασης αφορούν την ενδοχώρα, ενώ περίπου 2.000 έχουν δημιουργηθεί ή προβλέπεται να δημιουργηθούν στα νησιά.

Βασικό τμήμα του προγράμματος υλοποιείται εδώ και ενάμιση χρόνο από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και από τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Ηρακλείου Κρήτης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συμμετάσχουν επίσης οι Δήμοι Τρικκαίων, Νέας Φιλαδέλφειας, Λάρισας και Καρδίτσας.

Στους δήμους

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης πολλά από τα προγράμματα που αφορούν στους πρόσφυγες να μεταφερθούν στους δήμους από το 2018, με την εποπτεία του κεντρικού κράτους. «Προετοιμαζόμαστε ώστε το 2018 η λειτουργία πολλών προγραμμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες να περάσει στους δήμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος, εφόσον ο Δήμος Αθηναίων από την αρχή ανέλαβε πρωτοβουλία με τη δημιουργία του καταυλισμού του Ελαιώνα. «Αν είναι να συμβεί αυτό, ήρθε η ώρα να γίνει οργανωμένα μια συζήτηση για τις αρμοδιότητες των δήμων», παρενέβη ο κ. Καμίνης.

Μήνυμα προς χώρες που αντιδρούν

Μετά την απόρριψη από τον εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των προσφυγών που κατέθεσαν η Ουγγαρία και η Σλοβακία κατά του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τις χώρες που δεν συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Οπως τόνισε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα από την Αθήνα στα κράτη-μέλη, ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ένα μήνα περιθώριο να επιστρέψουν και να συνταχθούν με όσα έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε. Υστερα από αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, για την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

«Στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση, στο όνομα κάποιων λαϊκίστικων και εθνικιστικών αντιλήψεων, οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», τόνισε ο επίτροπος και προσέθεσε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική έννοια αλλά και νομική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και αυτά δεν είναι κατ’ επιλογήν».

Ο κ. Αβραμόπουλος, επίσης, τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και γενικά των παιδιών προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή