Επτά Ελληνες αρχιτέκτονες βραβεύουν αμερικανικά πρότζεκτ

Επτά Ελληνες αρχιτέκτονες βραβεύουν αμερικανικά πρότζεκτ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες και έως τις 10 Αυγούστου, στο Contemporary Art Space της Μητροπόλεως 74 στεγάζεται ένα υψηλού επιπέδου τμήμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, προσφέροντας στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να συναντηθεί με το «μαγικό» πενάκι των σχεδιαστών των πόλεών μας. Ογδόντα κατασκευές από 43 χώρες βραβεύθηκαν από επιτροπή που αποτελείτο από επτά Ελληνες αρχιτέκτονες. Ο λόγος για τα Αμερικανικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, τα οποία διοργανώνει το Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Chicago Athenaeum, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Αστικών Σπουδών, ήδη από το 1994, κατακτώντας τον τίτλο της πιο σημαντικής διοργάνωσης αρχιτεκτονικής από δημόσιο φορέα των ΗΠΑ.

Οι σπουδαιότεροι σύγχρονοι Αμερικανοί αρχιτέκτονες, που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός ΗΠΑ και οι πιο καινοτόμοι σχεδιαστές, ανεξαρτήτως καταγωγής, που δημιουργούν πρότζεκτ στη Γη της Ελευθερίας, έχουν καταγραφεί μεταξύ των βραβευθέντων στα 23 χρόνια του θεσμού. Για το 2017, στο πλαίσιο του ανοίγματος στον υπόλοιπο κόσμο, ήταν η σειρά της Ελλάδας να χαρτογραφήσει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των καιρών μας, επισημοποιώντας ξανά την αθόρυβη αλλά σημαίνουσα πορεία που συνεχίζει να διαγράφει η ελληνική αρχιτεκτονική σκέψη και πράξη. Μάλιστα, στην επιτροπή συμμετείχαν και αρχιτέκτονες του «νέου κύματος», της νεότερης γενιάς σχεδιαστών που επιμένει να έχει στραμμένο το βλέμμα στον κόσμο.

Η επιτροπή (Βασίλης Βαβουγυιός, Σταύρος Βιδάλης, Μανώλης Βουράκης, Γιάννης Γιαννούτσος, Παντελής Καμπουρόπουλος, Νίκος Καζέρος, Ηρώ Νικολακέα) διέτρεξε 300 έργα. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στο αμερικανικό γραφείο Form4Architecture, για το πρότζεκτ «Sea Song» («Το τραγούδι της θάλασσας»), ένα συγκρότημα τριών κατοικιών στην ακτογραμμή της Καλιφόρνιας, την οποία ο Χένρι Μίλερ θεωρούσε τον δικό του παράδεισο. Με την καμπυλόγραμμη κατασκευή τους, τα τρία κτίρια συνομιλούν με τον ωκεανό που απλώνεται εμπρός τους, καθιστώντας το «Sea Song» ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρμονίας περιβάλλοντος και ανθρώπινης παρέμβασης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών και των δύο. Στον δεύτερο όροφο της έκθεσης, μπορεί κανείς να δει 19 πρότζεκτ του βραβευμένου Form4Architecture, ώστε να κατανοήσει το όραμα των σχεδιαστών του γραφείου.

Και τη φετινή χρονιά, το κοινό δύναται να γνωρίσει τις νέες τάσεις και εφαρμογές των υλικών στις κατασκευές που δημιουργούνται απ’ άκρου εις άκρον στον κόσμο. Τα πρότζεκτ συντελούν στη νέα οπτική για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου για την καθημερινότητά του στην κατοικία και στο επιχειρείν, για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Νίκος Καζέρος, μέλος της επιτροπής, «αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι τέτοια έργα μπορείς πλέον να τα συναντήσεις σχεδόν οπουδήποτε. Ορισμένα, μάλιστα, συνομιλούν με ήδη υπάρχουσες κατασκευές», ενώ συμπληρώνει: «Στα περισσότερα έργα, υπήρξε ομοφωνία μεταξύ μας, κάτι που αναδεικνύει πως πλέον υπάρχει ένας νέος, κοινός κώδικας στον τρόπο που διαβάζουμε τα αρχιτεκτονικά έργα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή