Επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων από μαθητές

Επίλυση επιχειρηματικών προβλημάτων από μαθητές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ιδέα στην πράξη καλούνται να προχωρήσουν 50 παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρώτο Camp Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας για μαθητές, από τις 19 μέχρι τις 28 Αυγούστου, στο Ηράκλειο Κρήτης, που διοργανώνουν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Χαρισμάθεια» και η Robotic Science Academy.

Μαθητές δημοτικού (7-12 ετών), γυμνασίου και λυκείου (13-17 ετών) θα δοκιμαστούν αρχικά στο να σχεδιάσουν καλές και ρεαλιστικές ιδέες που λύνουν πραγματικά προβλήματα, με σκοπό να μάθουν στην πράξη τη διαδικασία αμφισβήτησης που ενέχει το «ταξίδι» μέχρι την τελική απόφαση, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην επικοινωνία, τη συνεργασία και την παρουσίαση, καθώς και να μπορούν να κρίνουν την αξία των προτάσεών τους.

Μέσα στην όλη διαδικασία, τα παιδιά θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις, θα μάθουν να χρησιμοποιούν εργαλεία Έρευνας Αγοράς, Business Model Canvas, να κάνουν παρουσιάσεις και να χρησιμοποιούν τη «Θεωρία των 6 καπέλων». Έτσι, μέσα από παιχνίδια ρόλων, εργαστήρια και ομαδική προσπάθεια, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με οικονομικές και επιχειρηματικές έννοιες όπως το «proof of value», «proof of concept», θα φτάσουν σε ένα τελικό προϊόν (Minimum Valuable Product), αλλά και θα δουν και τα επόμενα βήματα για να μπορέσουν να κάνουν το πρωτότυπο τους ένα εμπορικό προϊόν.

Οι τομείς στους οποίους θα κληθούν να «δραστηριοποιηθούν» οι μαθητές είναι ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η εκπαίδευση και η γαστρονομία.

Όλα τα παραπάνω ίσως φαντάζουν μέχρι και… ακαταλαβίστικα για ενήλικες, πόσο μάλλον για μαθητές. Και όμως, για τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, μέντορα του Camp και υπεύθυνου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «Χαρισμάθειας», δεν πρόκειται μόνο για μία ευκαιρία προσέγγισης των πραγματικών επιχειρηματικών συνθηκών, αλλά και της ζωής.

«Στην ουσία, μέσα από τις διαδικασίες του Camp, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να σκεφθούν δημιουργικά, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να καταλάβουν τα ταλέντα τους, να δουλεύουν αποτελεσματικά, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να δημιουργούν αληθινά προϊόντα, να τα προωθούν και να βάζουν δύσκολους στόχους και να τους πετυχαίνουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Παπανδρέου.

«Στη Χαρισμάθεια, πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας στο σχολείο και προσπαθούμε, μέσα από την εξατομικευμένη διδασκαλία να δίνουμε τα σωστά ερεθίσματα, ώστε τα παιδιά να αναπτυχθούν, όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά συναισθηματικά και κοινωνικά», πρόσθεσε και εξήγησε πώς από τα σεμινάρια και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η «Χαρισμάθεια» πέρασε στην επιχειρηματικότητα: «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αποτυγχάνουν και να διαχειρίζονται την αποτυχία. Θέλουμε να ξέρουν ότι στη ζωή, ο κανόνας είναι η αποτυχία, το πείραμα, η διαλεκτική και η συνεχής προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων», ανέφερε.

Το Camp, δηλαδή, αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια να συνδιαλεγούν τα παιδιά με την πραγματική οικονομία και την «πραγματική ζωή», που υπάρχει έξω από το σχολείο. «Θα είναι μία μοναδική εμπειρία για τα παιδιά», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.

'Αλλωστε, δεν επελέγη τυχαία το Ηράκλειο Κρήτης για τη διεξαγωγή του Camp, καθώς «οι Κρητικοί είναι πολύ ανοικτοί στο καινοτόμο» και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των τοπικών -και όχι μόνο- επιχειρήσεων για τις λύσεις που θα «προσφέρουν» οι μαθητές στα προβλήματα που θα τους θέσουν. «Γιατί όχι», σχολίασε ο κ, Παπανδρέου, «κάποιες από τις λύσεις των μαθητών, μπορεί να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν το ιδανικό».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Camp και να βρουν περισσότερες πληροφορίες, στον σύνδεσμο: http://charismatheia.edu.gr/news/149-innovation-camp

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή