Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε μπαχαλάκηδες

Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε μπαχαλάκηδες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθε χθες και πέταξε μπουκάλι σε λάθος δωμάτιο. Πέφτει η μολότοφ και μπαίνει μέσα, ρε φίλε, η βενζίνα. Πήγε να με κάψει ζωντανό». Αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ νεαρών αντιεξουσιαστών που πρωταγωνιστούν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ., στη διάρκεια έρευνας για την ταυτοποίηση κουκουλοφόρων που μετείχαν στον εμπρησμό της ελληνικής σημαίας, στα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου 2016 στο Πολυτεχνείο. Η έρευνα της κρατικής ασφάλειας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και αποκάλυψε ανάμειξη των υπόπτων σε επεισόδια στα Εξάρχεια, συνομιλίες τους για ναρκωτικά και κλοπές με φυλακισμένους «συντρόφους», καθώς επίσης αναφορές και συζητήσεις τους για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»: «Πώς τον λένε τον αρχηγό από τους “Πυρήνες”;» ακούγεται να ρωτά τον συνομιλητή του ο ένας από τους υπόπτους. Εκείνος με τη σειρά του απαντά: «Τι με ρωτάς, ρε, από το τηλέφωνο; Δεν θα τα λέμε αυτά, φίλε μου» και αμέσως μετά προσθέτει: «Ποιος αρχηγός, δεν υπάρχουν αρχηγοί σ’ εμάς, είμαστε εμείς οι αρχηγοί του εαυτού μας».

Σύνδεση με ακυρωτικά

Η υπόθεση συνδέεται και με την ταυτοποίηση την περασμένη εβδομάδα αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν σε βανδαλισμούς και καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων στο μετρό της Ομόνοιας τον Μάιο. Και στις δύο περιπτώσεις (εμπρησμός σημαίας και φθορές σε ακυρωτικά), βασικός κατηγορούμενος είναι ένας νεαρός Ελληνας, 21 ετών, με πλούσια δράση στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο. Το πρώτο σκέλος της έρευνας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με τη σύλληψη δύο νεαρών για κατοχή ναρκωτικών και συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων και την προσαγωγή ενός τρίτου, ως βασικού υπόπτου για τον εμπρησμό της ελληνικής σημαίας έξω από το Πολυτεχνείο.

Οι αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας έφτασαν στα ίχνη τους χάρη σε παρακολουθήσεις κινητών και επιτηρήσεις υπόπτων στη Νέα Σμύρνη και στα Εξάρχεια. Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες προκύπτει ότι αρκετοί από τους υπόπτους είναι χρήστες ναρκωτικών («Κανά γάρο πάω να πιω», «Βαριέμαι, έχω μαστουρώσει») και μετέχουν τακτικά σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα Εξάρχεια.

Εκτός από την ανάμειξή τους στα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου, προέκυψε –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– και συμμετοχή τους στις επιθέσεις κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια την 6η Δεκεμβρίου 2016 για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η αποκάλυψη ότι ορισμένες από τις επιθέσεις με μολότοφ στα Εξάρχεια δεν συνδέονται με το μένος των μπαχαλάκηδων εναντίον της αστυνομίας, αλλά με μεταξύ τους «κόντρες» και αντιπαραθέσεις. Νεαρός αντιεξουσιαστής, για παράδειγμα, έπειτα από τσακωμό του με άλλο άτομο του «χώρου» κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, εξαπέλυσε επίθεση με βόμβες μολότοφ στο σπίτι του, στην οδό Τοσίτσα. «Ερχεται εδώ πέρα και πετάει μπουκάλια μολότοφ στο δωμάτιο του αδελφού μου και πήγε να τον κάψει μέσα. Πέταξε μπουκάλι σε λάθος δωμάτιο», ακούγεται να λέει το «θύμα» της επίθεσης σε συνομιλητή του. Του ζήτησε μάλιστα να μεταφέρει στον δράστη απειλητικό μήνυμά του: «Πάρ’ τονα και πες του τι είναι αυτά που κάνεις και τέτοια. Θα δεις τι θα πάθει σήμερα, αδελφέ. Ούτε μαχαίρια ούτε μολότοφ, δεν είμαι τέτοιος, είμαι παντελονάτος».

Χαμηλή «απόδοση»

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ακόμα ότι κρατούμενος των φυλακών Χαλκίδας εξηγούσε σε έναν από τους υπόπτους ότι οι κλοπές σπιτιών έχουν μεγάλο ρίσκο και χαμηλή «απόδοση», ενώ αντίθετα η διακίνηση ναρκωτικών είναι περισσότερο προσοδοφόρα: «Δεν θα είναι μια ζωή οι γονείς να δίνουν λεφτά. Αμα δεν έχεις λεφτά, θα κλέψεις, ρε φίλε, αναγκαστικά», είπε ο ένας και ο έγκλειστος συνομιλητής τού απάντησε: «Δεν μπλέκεις, κάνεις άλλα πράγματα, είναι μεγάλο το ρίσκο και τα λεφτά δεν είναι πολλά. Δεν τα κρατάνε οι άνθρωποι σπίτι τους τα λεκ. Οχι να κλέψεις, να πουλήσεις», τον προέτρεψε.

Ομολόγησε για σημαία

Τελικά, οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και δικάστηκαν στο αυτόφωρο, ενώ ο 21χρονος νεαρός που προσήχθη ως ύποπτος για τον εμπρησμό της σημαίας ομολόγησε την πράξη του και απολογήθηκε στους αστυνομικούς. Εις βάρος άλλων 16 ατόμων, η υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας σχημάτισε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών, απόπειρες σωματικής βλάβης εις βάρος αστυνομικών, διακεκριμένη φθορά κ.ά.

Χωρίς κουκούλα στο μετρό

Ο 21χρονος, που κατηγορείται για τον εμπρησμό της σημαίας, όπως και ακόμη δύο νεαροί αντιεξουσιαστές ταυτοποιήθηκαν τη 19η Ιουλίου ως τρεις από τους περίπου 30 κουκουλοφόρους που το βράδυ της 2ας Μαΐου 2017 κατέστρεψαν με λοστούς και βαριοπούλες επτά ακυρωτικά μηχανήματα, δύο αυτόματους πωλητές εισιτηρίων και ένα ΑΤΜ στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια. Ταυτοποιήθηκαν χάρη στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν στον σταθμό. Οχι, τη στιγμή του βανδαλισμού δεν είχαν ακάλυπτα χαρακτηριστικά, ωστόσο οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν ότι οι νεαροί είχαν πάει στην Ομόνοια με συρμό του μετρό. Ετσι, ανέτρεξαν στο υλικό από τις κάμερες που λειτουργούν στους υπολοίπους σταθμούς του δικτύου και τους εντόπισαν να επιβιβάζονται στο τρένο από τον σταθμό των Σεπολίων, όπου όμως είχαν ακάλυπτα χαρακτηριστικά. Απομόνωσαν τα πρόσωπα των υπόπτων και ανέτρεξαν στο αρχείο της κρατικής ασφάλειας. Διαπίστωσαν ότι ο ένας από τους συμμετέχοντες ήταν ο 21χρονος που λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε προσαχθεί ως ύποπτος για τον εμπρησμό της σημαίας, ενώ ταυτοποίησαν δύο ακόμα σεσημασμένους αντιεξουσιαστές. Εναν 22χρονο από το Μαρούσι που είχε συλληφθεί για την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και φθορές σε τράπεζες στο κέντρο την άνοιξη του 2015 και έναν 31χρονο που τον Ιανουάριο του 2015 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «ντου» αναρχικών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δεληγιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή