Φορολογικοί έλεγχοι μετ’ εμποδίων στα νησιά

Φορολογικοί έλεγχοι μετ’ εμποδίων στα νησιά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαξ και πατήσουν το πόδι τους στο νησί, η άφιξή τους γίνεται θέμα συζήτησης. Δεν πρόκειται για αστέρες του Χόλιγουντ ούτε για παίκτες του Survivor, αλλά για… ελεγκτές της εφορίας. «Αν και προερχόμαστε από άλλες περιοχές, μετά τον πρώτο έλεγχο γινόμαστε γνωστοί», λέει στην «Κ» ένας εξ αυτών. «Οι επώνυμοι, βέβαια, είναι ευπρόσδεκτοι, εμείς κάθε άλλο», επισημαίνει, «εκείνοι διαθέτουν προσωπική ασφάλεια, ενώ εμείς γινόμαστε έρμαια στην οργή του καθενός». Επιπλέον, ο «ρόλος» τους θυμίζει αυτόν μυστικού πράκτορα. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν εξ αρχής τον προορισμό τους, ενώ και τα λίγα που ξέρουν για την αποστολή τους, υποχρεούνται να μην τα αποκαλύπτουν ούτε καν στους οικείους τους.

Το έργο τους ήρθε εσχάτως στην επικαιρότητα λόγω βίαιων συμβάντων σε τουριστικά θέρετρα. Στη Μύκονο, στην Κρήτη αλλά και σε πιο «άσημα» νησιά, ανέμελοι έως εκείνη τη στιγμή τουρίστες έγιναν αιφνιδίως μάρτυρες έντονων διαξιφισμών και διήμερου «σφραγίσματος» σε στέκια, που απέκρυπταν επιμελώς χιλιάδες εμπορικές συναλλαγές από το κράτος. Επειτα από τον ξυλοδαρμό ελεγκτή στην Πάτμο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Δωδεκανήσου εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, όπου γίνεται λόγος για «μεροκάματο του τρόμου». «Αλήθεια, μετά το φετινό καλοκαίρι πόσοι από εσάς θα θεωρείτε το επάγγελμά μας προνομιούχο;» διερωτάται ένας εφοριακός.

Το σχέδιο «Αιγαίο-Αργοσαρωνικός», που προβλέπει 14.500 ελέγχους, επηρεάζει μοιραία τα παραθεριστικά ήθη. «Εμαθα ότι στο νησί κυκλοφορούσαν ελεγκτές, προτού ακόμα φτάσω στο δωμάτιο που είχα νοικιάσει», αναφέρει στην «Κ» η 37χρονη Ζωή, που βρίσκεται στην Κίμωλο. «Μας δίνουν, λοιπόν, απόδειξη ακόμα και για μια τσίχλα», προσθέτει γελώντας. Αντίστοιχα, «συμμορφωμένοι» φαίνονται οι επιχειρηματίες σε Μήλο, Τήνο, Αστυπάλαια και Δονούσα.

«Χρειάζεστε απόδειξη για κάποιον λόγο;». Αυτή ήταν η αντίδραση ευειδούς σερβιτόρας στα Κύθηρα, όταν της ζητήθηκε ταμειακή απόδειξη. «Πήγε, δηλαδή, να αντιστρέψει τους όρους, εννοώντας ότι θα μας έκανε τη χάρη να μας δώσει, για να μας εξυπηρετήσει!» λέει θορυβημένος ο πελάτης της. «Από τα επτά εστιατόρια που φάγαμε στα Κύθηρα μόνον ένα μας έδωσε οικειοθελώς απόδειξη», μεταφέρει ο ίδιος. «Στο ξενοδοχείο ως μοναδικοί πελάτες στις αρχές της σεζόν είχαμε προνομιακή μεταχείριση, την οποία όμως “ανταποδώσαμε” αποδεχόμενοι σιωπηλά μια μαύρη συναλλαγή», προσθέτει ο 40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος.

«Μεικτό» το σύστημα των αποδείξεων στη Σκύρο. «Στη Χώρα, οι καταστηματάρχες μοιάζουν νομιμόφρονες και φέρνουν απόδειξη, στα χωριά όμως η απόδειξη είναι… άγνωστη λέξη», σημειώνει ο Λευτέρης, που επέλεξε το νησί των Σποράδων για πολυήμερες διακοπές. «Σε ξαπλώστρες και beach bars επίσης δεν μας έδωσαν ποτέ», προσθέτει ο ίδιος, που διαπιστώνει την πρόθεση πολλών επιχειρηματιών να αποσπάσουν υποσυνείδητα τη συναίνεση του πελάτη στη φοροδιαφυγή. «Σε πολλούς καταλόγους αναγράφουν την τιμή σκέτη και δίπλα μετά την προσθήκη του ΦΠΑ», υπογραμμίζει, «θέλουν προφανώς να υποδείξουν ότι η φορολογία στην εστίαση είναι υπερβολική, πράγμα που δεν αμφισβητώ, όμως όπως εγώ ως μισθωτός φορολογούμαι, θέλω να φορολογούνται και εκείνοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή