Συνελήφθη Κινέζος για παράνομη αλίευση λαθουριών στον Μαλιακό Κόλπο

Συνελήφθη Κινέζος για παράνομη αλίευση λαθουριών στον Μαλιακό Κόλπο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παράνομη αλίευση λαθουριών στον Μαλιακό Κόλπο και στη συνέχεια την εξαγωγή τους σε ευρωπαϊκές χώρες συνελήφθη Κινέζος ηλικίας 21 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας εντοπίστηκαν το Σάββατο δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας λαθουριών, τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε αποθήκες, στην περιοχή της Ανθήλης στη Φθιώτιδα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος Κινέζος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν

-87.126 αποξηραμένα αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους 557,33 κιλών,

-23.355 αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των 15 εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους 817,43 κιλών,

-τρεις ζυγαριές,

-κλωβός αλιείας & καζάνι,

-έντεκα συσκευασίες με αλάτι,

-17 μπετόνια με ξύδι,

-πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου, διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και διαβατήριο Κίνας.

Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.

Τα λαθούρια χρησιμοποιούνται στην «ασιατική κουζίνα», ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.

Σύμφωνα δε με τα κατασχεθέντα παραστατικά, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούταν, κατά τα έτη 2013-2014, σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με την αναγραφή «φρέσκα καβούρια».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, τα λαθούρια συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα, η αναπαραγωγή των οποίων προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου.

Αναλυτικότερα, απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι 15 εκατοστά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή Λαμίας.

Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή