Το Εφετείο αποφασίζει σήμερα για τον κ. Γεωργίου

Το Εφετείο αποφασίζει σήμερα για τον κ. Γεωργίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, που δικάζεται εκ νέου έπειτα από έφεση της Εισαγγελίας κατά της πρωτόδικης, αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου. Χθες, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, κατηγορία που αφορά την επί μερικούς μήνες (Αύγουστο έως Νοέμβριο 2010) παράλληλη απασχόληση του κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της Αρχής αλλά και ταυτόχρονα ως υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται, επίσης, για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της διοίκησης της Αρχής. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κατηγορούμενος όφειλε να ακούει τις απόψεις των άλλων μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. «Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στον νόμο και στην ομάδα, στην συλλογικότητα», είπε ο εισαγγελέας.

Αναφερόμενος στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης του κ. Γεωργίου, ο εισαγγελέας σημείωσε: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». Στην αγόρευσή του μάλιστα διατύπωσε το ερώτημα εάν τελικά ο κατηγορούμενος θα είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που είχε αποκαλύψει την παραμονή του στο ΔΝΤ για το επίδικο διάστημα μερικών μηνών.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Αρχικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας είχε κρίνει αθώο τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Υπέρ της αθώωσής του είχε ταχθεί στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σίσκου, η οποία είχε αναφερθεί λεπτομερώς στην υπόθεση και τεκμηριώσει τη θέση της για απαλλαγή του κατηγορουμένου. Υπέρ του κ. Γεωργίου είχαν καταθέσει στο δικαστήριο υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών (από Eurostat κ.λπ.), οι οποίοι είχαν αποκλείσει κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που είχε παραμείνει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ, αμισθί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή