Λαθρεμπόριο λαθουριών στον Μαλιακό Κόλπο

Λαθρεμπόριο λαθουριών στον Μαλιακό Κόλπο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για παράνομη αλίευση λαθουριών στον Μαλιακό Κόλπο και στη συνέχεια την εξαγωγή τους σε ευρωπαϊκές χώρες συνελήφθη Κινέζος ηλικίας 21 ετών. Για την ίδια υπόθεση αναζητείται ακόμη ένας 54χρονος Κινέζος.

Το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας εντόπισε το Σάββατο σε αποθήκες, στην Ανθήλη Φθιώτιδας, δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας λαθουριών. Τα λαθούρια χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα, ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την τιμή λιανικής τους πώλησης να προσεγγίζει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη τους.

Ωστόσο, η αναπαραγωγή τους προστατεύεται και η αλιεία τους επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου: απαγορεύεται από 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι 15 εκατοστά. Σύμφωνα με παραστατικά έγγραφα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στις δύο αποθήκες, οι εξαγωγές των αλιευμάτων πραγματοποιούνταν σε χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, με την αναγραφή «φρέσκα καβούρια».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν 87.126 αποξηραμένα αλιεύματα έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους 557,33 κιλών και 23.355 αλιεύματα μέσα σε πλαστικές λεκάνες με διάλυμα ξιδιού, συνολικού καθαρού βάρους 817,43 κιλών.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ακόμα τρεις ζυγαριές, έναν κλωβό αλιείας, διάφορα παραστατικά έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς επίσης και διαβατήριο Κίνας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Λαμίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ελεγκτική υπηρεσία των τελωνείων Αττικής σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει εννέα άτομα με την κατηγορία ότι μετείχαν σε λαθρεμπόριο προστατευόμενου είδους χελιών με την επιστημονική ονομασία anguila anguila. Οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και δύο καθηγητές Ιχθυολογίας, προέκυψε ότι αγόραζαν από λαθρεμπόρους, κυρίως στην Ισπανία, ποσότητες γόνων χελιού, τις οποίες αφού καλλιεργούσαν σε περιοχές της Ελλάδας, εξήγαν στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή