Επιστολή ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα και πολιτικούς αρχηγούς για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία

Επιστολή ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα και πολιτικούς αρχηγούς για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, στρέφεται με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για τραγική κατάσταση σε 65 κέντρα υγείας της χώρας.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζει πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο υλοποιούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Εκτιμά δε, ότι το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν. Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποιεί μεγάλη έρευνα που, όπως αναφέρει, πραγματοποίησε σε 65 κέντρα υγείας και δημοσιοποιεί τα προβλήματα που κατέγραψε στις δομές αυτές.

Υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους στα σκαλιά των κέντρων υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ» και ότι τα κέντρα υγείας σήμερα «δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες». ​ Στις πρωτοβάθμιες μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει πως τα κέντρα υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των κέντρων υγείας. ​

Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την νομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται νοσοκομείο στην Κάρπαθο. Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Με το παρόν νομοσχέδιο, αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης» συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρει ότι λόγω έλλειψης στέγης οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του κέντρου υγείας σε άθλιες συνθήκες.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT