Μια κεφάτη παρέα «κατακτάει» τον κόσμο της ελιάς

Μια κεφάτη παρέα «κατακτάει» τον κόσμο της ελιάς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησε στη Γέρα της Λέσβου, πριν από τρία καλοκαίρια, τη «Μοδούσα», μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) που έλκει την ονομασία της από το ελαιόδεντρο που αποδίδει πολλούς καρπούς – γιατί το «μόδι» είναι εθιμική μονάδα βάρους στη Μυτιλήνη, περίπου ίση με 640 κιλά παλαιότερα και περίπου 500 κιλά σήμερα.

H «Μοδούσα» ξεκινώντας προ τριετίας με εννέα ελαιοπαραγωγούς από τα χωριά της περιοχής της Γέρας, με στόχο την επίτευξη καλύτερης τιμής στο ελαιόλαδο, εκπροσωπεί σήμερα 65 μέλη. Ενδεικτικά, κατάφερε να εξάγει ελαιόλαδο σε ελληνικές και διεθνείς αγορές (Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ταϊβάν, Κίνα και Αυστραλία) μέσω δικτύων φίλων και γνωστών, δικτύων της διασποράς αλλά και μέσω δικτύων της κοινωνικής οικονομίας. Επίσης, δημιούργησε πρατήριο τοπικών προϊόντων, το «Ντουραχάνι» στον Παπάδο Γέρας, οργάνωσε ανεπίσημη (μέχρι στιγμής) αγορά, όπου κάθε παραγωγός πουλάει απευθείας τα προϊόντα του χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων και διοργάνωσε ενημερωτικές ημερίδες για τη γεωργία και την τοπική ανάπτυξη, καθώς και φεστιβάλ που προωθούν την τοπική παραγωγή σε συνδυασμό με τις τοπικές τέχνες. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ΚΟΙΝΣΕΠ παραγωγικού σκοπού, σύμφωνα με το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας και πήρε, μάλιστα, την πρωτοβουλία ώστε τον προσεχή Οκτώβριο να ιδρυθεί μια Ενωση Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας για το νησί (αποτελούμενη από φορείς που έχουν μια κοινωφελή δράση).

«Ο παραγωγός που δίνει το προϊόν του στη “Μοδούσα” παίρνει καλύτερη τιμή από αυτήν που θα έβρισκε δίνοντάς το αλλού και αυτό ωφελεί και τους υπόλοιπους παραγωγούς, καθώς ανεβάζει γενικότερα τις τιμές του ελαιολάδου στο νησί. Παράλληλα, συμμετέχοντας η ΚΟΙΝΣΕΠ και σε δίκτυα αλληλέγγυου εμπορίου με οργανώσεις του εξωτερικού παρακάμπτει μεσάζοντες και έτσι ο τελικός παραλήπτης παίρνει και αυτός ελαιόλαδο σε καλή τιμή», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Βουρέλλης, υπεύθυνος πωλήσεων της «Μοδούσας». Και επισημαίνει την αισιοδοξία του γιατί «έχουμε φτιάξει μια ομάδα με κέφι, όρεξη για δουλειά και κοινά οράματα. Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού μπορεί να το βγάλει από την κρίση και βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση για συνεργασία και από άλλους παραγωγικούς φορείς».

Η πιο ώριμη πρόταση της συνεταιριστικής επιχείρησης, που έχει ήδη κατατεθεί με τη συνεργασία της ΕΛΓΟ Δήμητρα, είναι το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα. Αυτό θα φιλοξενηθεί στον χώρο όπου στεγαζόταν τα προηγούμενα χρόνια ο Σταθμός Γεωργικής Ερευνας, στο Κάτω Τρίτος, και είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Εκεί θα δημιουργηθεί «πειραματικός αγρός» και φυτώριο για την προστασία, ανάδειξη και εμπορική προώθηση επιλεγμένων τοπικών ποικιλιών οπωροκηπευτικών και ελιάς.

Σχεδιάζεται να λειτουργήσουν παράλληλα πρακτικές ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης (κομποστοποίηση με υπολείμματα του ελαιώνα και εφαρμογή μιας μεθόδου λίπανσης αγροκτήματος με απόβλητα ελαιοτριβείων), αλλά και να διοργανωθούν τουριστικές επισκέψεις, γευσιγνωσιών και γευμάτων στο τοπίο του ελαιώνα της Γέρας, για την προώθηση του αγροτοτουρισμού, του οικοτουρισμού, του επιστημονικού τουρισμού.

Οπως προσθέτει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα», Παυλής Βαγγέλης, «αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τη “Μοδούσα”, αλλά ολόκληρη τη Λέσβο και όχι μόνο. Φέρνει κοντά αγρότες με νέους επιστήμονες, συνδέει την παραγωγή με τον πολιτισμό, την οικολογία με την οικονομία, προτάσσει το συλλογικό καλό απέναντι στο ατομικό όφελος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή