Αντίδραση Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα για μη αδειοδοτημένη εκδήλωση

Αντίδραση Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα για μη αδειοδοτημένη εκδήλωση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα καταδικάζει μη αδειοδοτημένη εκδήλωση προγραμματισμένη για τις 7/8/2017 που αναμένεται να πραγματοποηθεί σε ένα από τα πέντε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ζώνη Α3 (πευκοδάσος) του πάρκου που εξακολουθούν να λειτουργούν παρά το γεγονός  έχουν εκδοθεί αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα κτίσματα που στεγάζονται τα εν λόγω καταστήματα ήδη από το 1999, πριν ακόμα δηλαδή την κήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τον Δεκέμβριο του 2015 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ), μαζί με το Τμήμα Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προχώρησε στην κατεδάφιση τριών άλλων εγκαταλελειμένων κτισμάτων που υπήρχαν στην περιοχή τού πευκοδάσους.

Οπως αναφέρεται, με έγγραφά τους, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η ΑΔΑ, έχουν ζητήσει από τον Δήμο Μαραθώνα να προβεί στην ανάκληση των αδειών τών 5 καταστημάτων, αφού η όποια παράταση λειτουργίας τους είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 8/8/2015. Ως σήμερα ο Δήμος Μαραθώνα δεν έχει ενημερώσει για ανάκληση των αδειών τών καταστημάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΠΔ περί χαρακτηρισμού τής περιοχής σε Εθνικό Πάρκο, στην Ζώνη Α3 απαγορεύονται η διανυκτέρευση και κατασκήνωση εντός τού πευκοδάσους, το άναμμα φωτιάς και η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων και οργάνων που προκαλούν θόρυβο. Απαγορεύεται ακόμα η διέλευση και στάθμευση μηχανοκίνητων τροχοφόρων, εκτός των εξυπηρετούντων έκτακτες ανάγκες καθώς και για τα έργα προστασίας, διαχείρισης, αναβάθμισης και καθαρισμού τού περιβάλλοντος.

Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής, στο πευκοδάσος τού ΕΠΑΣΜ εφαρμόζεται το μέτρο τής προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» τής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4 (Πολύ Υψηλό) & 5 (Κατάσταση Συναγερμού) και η απαγόρευση αφορά την ημέρα πρόβλεψης. Ήδη την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε 3 συνεχείς ημέρες με πρόβλεψη επιπέδου 4 (31/7 και 1 και 2/8/2017) και αναμένεται να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις τής.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα έχοντας ως σκοπό τον έλεγχο των δραστηριοτήτων και λειτουργιών αναψυχής στην περιοχή ευθύνης του, όπως αυτό ορίζεται στο ΦΕΚ Ίδρυσής του (793Δ /13-09-2002) με γνώμονα την προστασία τού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των επισκεπτών του, καλεί την εν λόγω επιχείρηση να προβεί άμεσα σε ακύρωση της εκδήλωσης σεβόμενη την αναφερθείσα νομοθεσία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση ο Φορέας Διαχείρισης θα ενημερώσει όλες τις Αρμόδιες Αρχές (Δήμο Μαραθώνα, Δασαρχείο Καπανδριτίου, Περιφέρεια Αττικής, ΑΔΑ, ΑΤ Νέας Μάκρης, Πυροσβεστική Υπηρεσία) ώστε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της επιχείρησης, να πράξουν τα προβλεπόμενα σύμφωνα με τον Νόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή