«Προ των πυλών» το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας

«Προ των πυλών» το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τοποθέτηση του οικογενειακού γιατρού στη θέση του «πλοηγού» για τον πολίτη στο ΕΣΥ, τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και την εφαρμογή ενός συστήματος παραπομπών προς εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να οργανώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, με την αξιωματική αντιπολίτευση διαμέσου του εισηγητή της, αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας Ιάσονα Φωτήλα, να κατηγορεί την κυβέρνηση για «δημιουργία αχρείαστων μίζερων κρατικών δομών και ασφυκτικό περιορισμό της ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού από τον πολίτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου 32 υπουργικές αποφάσεις. Οι πυλώνες του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου είναι οι εξής:

Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Πρόκειται για μικρές μονάδες οικογενειακής ιατρικής –σαν πολυιατρεία γειτονιάς– με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, που θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας. Σε αυτές θα στεγάζεται η Ομάδα Υγείας που αποτελείται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό. Σκοπός τους είναι, μεταξύ άλλων, η συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, η ανάπτυξη παρεμβάσεων και δράσεων προαγωγής υγείας και πρόληψης, η κατ’ οίκον νοσηλεία και η συλλογή και αξιοποίηση επιδημιολογικών στοιχείων και δεικτών υγείας. Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν σε βάση πενθημέρου (από Δευτέρα έως Παρασκευή) σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, το οποίο ως ονομασία καταργείται. Διαθέτουν γιατρούς σχεδόν όλων των ειδικοτήτων και παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα για ασθενείς που είτε απευθύνονται αυτοβούλως σε αυτά είτε παραπέμπονται από τις τοπικές μονάδες.

Οικογενειακός γιατρός. Αυτός μπορεί να είναι γιατρός της Τοπικής Μονάδας Υγείας, του Κέντρου Υγείας και σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορεί να είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για γιατρούς ειδικότητας, γενικής ιατρικής ή παθολογίας που αναλαμβάνουν έως 2.000 εγγεγραμμένους ενήλικες έκαστος, ή παιδιατρικής που αναλαμβάνουν έως 1.500 παιδιά έκαστος. Παρακολουθεί και διαχειρίζεται ενδεχόμενα προβλήματα υγείας των πολιτών για τους οποίους είναι υπεύθυνος και τους καθοδηγεί στο σύστημα εφόσον χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και ενημερώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Σύστημα παραπομπών. Αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά είναι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό. Οι χρονίως πάσχοντες εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό και παραπέμπονται σε εξειδικευμένο για την πάθησή τους γιατρό. (π.χ. ένας καρδιοπαθής παρακολουθείται από καρδιολόγο). Ο οικογενειακός γιατρός διατηρεί την υποχρέωση ενημέρωσης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Το σ/ν προβλέπει επίσης τη δημιουργία Κέντρων Ειδικής Φροντίδας σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, τη συγκρότηση δικτύου πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας μαιών-μαιευτών, με αρμοδιότητες και συνταγογράφησης εξετάσεων, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για οδοντιατρική φροντίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή