Στην αναμονή τρία χρόνια για επανένωση με τους γονείς τους

Στην αναμονή τρία χρόνια για επανένωση με τους γονείς τους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη άτυπης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας για τη μεταφορά 70 ατόμων μηνιαίως βάσει της διαδικασίας του Δουβλίνου επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως επισημαίνεται, πάντως, στην απάντηση του Ελληνα επιτρόπου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση, η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ανεπίσημα και το θέμα αφορά τα δύο εμπλεκόμενα κράτη-μέλη.

Απάντηση Αβραμόπουλου

«Σε αυτήν τη βάση, η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι τα δύο κράτη-μέλη δεν περιορίζουν αυτή καθαυτήν την οικογενειακή επανένωση δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά ότι έχουν συμφωνήσει, για υλικοτεχνικούς λόγους, να παρατείνουν τη χρονική διάρκεια κατά την οποία τα άτομα αυτά μεταφέρονται κανονικά στη Γερμανία», επισημαίνει ο επίτροπος στην απάντησή του.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «με απόφαση του κ. Γιάννη Μουζάλα 2.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν έως και τρία χρόνια για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους εφόσον ισχύει το όριο των 70 ατόμων ανά μήνα. Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά σίγουρα δεν είναι ηθική. Ο κ. υπουργός οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να συμφωνήσει με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών την παράταση της αγωνίας τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου όσον αφορά την οικογενειακή επανένωση καθορίζει ότι εφόσον κάποιο άτομο έχει γίνει δεκτό ως πρόσφυγας σε ένα κράτος-μέλος, έχει το δικαίωμα να «φέρει» σε αυτό το κράτος και τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας έχει εξηγήσει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ζητήθηκε από τη Γερμανία λόγω του μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που η χώρα έχει υποδεχθεί, τις αιτήσεις των οποίων οι υπηρεσίες πρέπει να εξετάσουν.

Χθες, Σύροι αιτούντες άσυλο πραγματοποίησαν πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στο θέμα της οικογενειακής επανένωσης. Με πανό στα χέρια μικρά παιδιά και κυρίως γυναίκες ζητούσαν να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι συγγενείς τους. Οπως ανέφεραν, βρίσκονται εγκλωβισμένοι για μήνες στην Ελλάδα μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, αν και οι νόμιμες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και το αίτημά τους έχει εγκριθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή