Κατασχέσεις και πρόστιμα κατά παρεμπορίου

Κατασχέσεις και πρόστιμα κατά παρεμπορίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 3.000 προϊόντα παρεμπορίου και 2,7 τόνους οπωροκηπευτικών ήταν η «συγκομιδή» των μεικτών κλιμακίων του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, ύστερα από 600 ελέγχους, που πραγματοποίησαν από τις 19 Μαΐου έως τις 22 Ιουλίου. Πρόκειται για μια πρώτη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου 2017, το οποίο υλοποιούν μεικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου, αστυνομικούς του Τμήματος Παρεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ελεγκτές των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τα κλιμάκια πραγματοποίησαν 280 ελέγχους για υπαίθριο εμπόριο χωρίς άδεια, καθώς και για έλλειψη νόμιμων παραστατικών, σε παράνομους οπωροπώλες και πάσης φύσεως παρεμπόριο εκτός καταστήματος. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 320 έλεγχοι σε παραγωγούς και εμπόρους για άδειες, ανασφάλιστους εργαζομένους, ιχνηλασιμότητα προϊόντων, έλλειψη νόμιμων παραστατικών και ελληνοποιήσεις προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Από τους παραπάνω ελέγχους επιβλήθηκαν 28 πρόστιμα ύψους 16.350 ευρώ και κατασχέθηκαν 2.722 κιλά φρούτα και οπωροκηπευτικά προϊόντα, καθώς και 3.089 προϊόντα παρεμπορίου (ρούχα, είδη οικιακής χρήσης, μικροαντικείμενα κ.ά.).

Το παρεμπόριο είχε αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα, ειδικά του κέντρου των Αθηνών, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που είχε συγκληθεί από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στα τέλη Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε επισημανθεί από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μίχαλο, πως το παρεμπόριο έχει περάσει από τα χέρια των Κινέζων και αλλοδαπών, σε Ελληνες μικροεπιχειρηματίες. Είχε επίσης επισημανθεί η διασύνδεση των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, του εμπορίου λευκής σαρκός, μικροκλοπών και παρεμπορίου (πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου). Ενώ από άλλες πλευρές είχε τεθεί η ανάγκη να παταχθεί το χονδρεμπόριο που τροφοδοτεί με μικροποσότητες το παρεμπόριο.

Σύμφωνα με πρόσφατα πανελλαδικά στοιχεία του ΣΥΚΑΠ, το οποίο συγκροτήθηκε το 2013, οι έλεγχοι τριπλασιάστηκαν το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2016 διενεργήθηκαν σε όλη τη χώρα από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς 95.305 έλεγχοι, έναντι 29.242 το 2015. Στον ΣΥΚΑΠ συνεργάζονται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, η Δημοτική Αστυνομία, οι Περιφέρειες και το ΣΔΟΕ. Την αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου προανήγγειλε σε πρόσφατη ομιλία του ο εκτελεστικός υπεύθυνος του Κέντρου, Β. Μαστρογιάννης, σημειώνοντας πως η πάταξη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή