ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 6,5% στα προσαρμοσμένα κέρδη του β’ τριμήνου εμφάνισε ο Ομιλος ΟΤΕ

ayxisi-6-5-sta-prosarmosmena-kerdi-toy-v-amp-8217-triminoy-emfanise-o-omilos-ote-2203217

Μείωση της τάξης του 7,4% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, τα οποία ανήλθαν σε 31,1 εκατ. ευρώ έναντι 33,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Αντιθέτως, σε προσαρμοσμένο επίπεδο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 40,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5%.

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε οριακά κατά 1,7% στα 938,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 1% στα 313,9 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα EBIT, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 110,3 εκατ. ευρώ έναντι 99,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 11,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, κατά το τέλος του β’ τριμήνου, ανήλθαν σε 1,514 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 45,2% έναντι του τέλους του β’ τριμήνου του 2016.

Ο κλάδος της σταθερής τηλεφωνίας, επίσης, εμφάνισε κύκλο εργασιών, ύψους 390,8 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA, ύψους 163,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,3% και 0,8% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε τα εξής: «Οι επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ ήταν ικανοποιητικές. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, μετά από πέντε χρόνια πτώσης, πετύχαμε αύξηση του EBITDA. Τα έσοδα της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκαν, καθώς προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες, αποδοτικές λύσεις για τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες. Δυνατές ήταν οι επιδόσεις μας και ως προς τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, κυρίως τις VDSL, χάρη στην εκτεταμένη κάλυψη του δικτύου μας. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ανακόπτοντας την πολυετή πτωτική τάση. Στη Ρουμανία, η επιτυχία των συνδυαστικών υπηρεσιών προσέφερε στήριξη στις επιδόσεις της σταθερής. Η πρόοδος που σημειώνουμε στα έσοδα συνοδεύεται από τη διαρκή επανεξέταση κάθε γραμμής κόστους, καθώς η μείωση των εξόδων αποτελεί προϋπόθεση για να μετατρέψουμε τα έσοδα σε ενισχυμένο EBITDA και ταμειακές ροές, απαραίτητες για να συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά.»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του πελάτη και για μελλοντική ανάπτυξη. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το ποσοστό των εσόδων που επανεπενδύσαμε σε δίκτυα και περιεχόμενο τηλεόρασης αυξήθηκε σημαντικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, καθώς η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης».

Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες αυξήθηκαν σημαντικά καθώς οι πελάτες συνέχισαν να επιλέγουν υπηρεσίες υψηλότερης ταχύτητας VDSL και τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση αυξήθηκαν για άλλη μια φορά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των συνδρομητών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Στη Ρουμανία, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,6%, επηρεασμένα από τη μείωση των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας.

Αντίθετα, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 1,4%, λόγω των υψηλότερων εσόδων χονδρικής και μιας ακόμη περιόδου αυξημένης ζήτησης για τα συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της Telekom Romania. Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων διαμορφώθηκαν σε €633,9 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2017, μειωμένα κατά 2,7% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2016.

Σημειώνεται ότι για το σύνολο του α’ εξαμήνου του έτους, ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε καθαρά κέρδη, ύψους 67,5 εκατ. ευρώ (67,5 εκατ. το 2016), και κύκλο εργασιών, ύψους 1,867 δισ. ευρώ (1,883 δισ. ευρώ το 2016).