Αποψη: Η αριστεία είναι ρετσινιά

Αποψη: Η αριστεία είναι ρετσινιά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ξηλώνει και τα τελευταία υπολείμματα της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, γυρίζοντας το ρολόι της ακαδημαϊκής ζωής πίσω στη δεκαετία του 1980, θεσπίζει κλήρωση για την επιλογή σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία. Αντιπαρέρχομαι τη γνωστή συζήτηση περί της σκοπιμότητας ή όχι των σχολικών παρελάσεων, της κατάργησης των οποίων οι κυβερνώντες υπήρξαν διαπρύσιοι υποστηρικτές και στέκομαι κυρίως στον συμβολισμό της απόφασης. Από το πανεπιστήμιο, με τον νόμο Γαβρόγλου, μέχρι το δημοτικό σχολείο, η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε αυτό που αποτελεί την ουσία της εκπαιδευτικής της πολιτικής, η οποία αποτυπώθηκε στην εμβληματική φράση του Αρ. Μπαλτά, «Η αριστεία είναι ρετσινιά». Σε ένα τοπίο γενικευμένης χαλάρωσης, με τον εξισωτισμό προς τα κάτω να διαπερνά το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι μικροί μαθητές εθίζονται στην ιδέα ότι η προσπάθεια, η φιλομάθεια, ο ανταγωνισμός και η διάκριση ως επιβράβευση της αξίας δεν παίζουν κανένα ρόλο. Αντί αυτών, η τύχη αναδεικνύεται σε επικαθορίζουσα αρχή της αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως η αξιολόγηση των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι μια πονεμένη ιστορία. Ο πληθωρισμός των αρίστων σε όλες τις βαθμίδες συμβαδίζει με το πνεύμα της χαλάρωσης και του εξισωτισμού, υπογραμμίζοντας τη φαλκίδευση των αξιολογικών διαδικασιών και δοξάζοντας στην πράξη το λεγόμενο «σχολείο της χαράς», το σχολείο της ευκολίας, το απροϋπόθετο σχολείο.

Αντί επιλόγου, παραθέτω ένα post στο FB του φίλου μου Θεόδωρου Τριανταφύλλου, ψυχίατρου στη Θεσσαλονίκη, που νομίζω τα λέει όλα: «Είδα ένα όνειρο χθες. Εκανα παρέλαση και στην εξέδρα των επισήμων καθόταν ο Βενεζουελάνος πρέσβης, ο Φώτης Κουβέλης και ο Χάρρυ Κλυνν. Καθώς πέρασα μπροστά τους, με μούντζωσαν. Ταυτόχρονα, από τα μεγάφωνα ακουγόταν η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου. Ξύπνησα κάθιδρος. Από κάτω περνούσε μια παρέα μεθυσμένων, που τραγουδούσαν ένα παλιό του Τσακνή, “πιο χαμηλά, πιο χαμηλά”. Ή μπορεί να το ονειρεύτηκα κι αυτό».

* Ο κ. Γιάννης Αντωνίου είναι εκπαι-δευτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή