Ενωση Δικαστών κατά Κομισιόν για Ανδρέα Γεωργίου

Ενωση Δικαστών κατά Κομισιόν για Ανδρέα Γεωργίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά της για την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, έδωσε διά ανακοίνωσής της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και η εφαρμογή των νόμων ανατίθενται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που έχει στραφεί και στο παρελθόν κατά της Κομισιόν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καταλήγει: «Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη μπορεί να αποτελεί “βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης”, σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την καταδίκη Γεωργίου στον διεθνή Τύπο. Οι Financial Times, σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους χθες, επικαλούνται τη μαρτυρία συνεργάτη της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, ο οποίος παρέστη στη δίκη του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα. Η πηγή αναφέρει ότι η διαδικασία ήταν μια «στημένη, εκφοβιστική φάρσα», προσθέτοντας: «Δεν φανταζόμουν ότι “δίκες” σαν κι αυτήν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, στο περιοδικό Politico Europe, σε ανάλυση με τίτλο «Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της», σημειώνεται: «Ο Γεωργίου μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για πολιτικούς της Αριστεράς και της Δεξιάς που προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας».

Η αρθρογράφος διαβλέπει αποσταθεροποιητικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης αν οι εθνικές στατιστικές αρχές «δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή