O ΕΟΠΥΥ βάζει τα… γυαλιά σε ασφαλισμένους

O ΕΟΠΥΥ βάζει τα… γυαλιά σε ασφαλισμένους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα τους γυαλιά οράσεως θα πρέπει να επιδεικνύουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στους υπαλλήλους των περιφερειακών διευθύνσεων του οργανισμού από μεθαύριο Πέμπτη, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν για τη σχετική αγορά. Αυτήν την προϋπόθεση για την αποζημίωση θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ως ένα ελάχιστο μέτρο ελέγχου για το εάν όντως ο ασφαλισμένος αγόρασε γυαλιά για προβλήματα οράσεως, προειδοποιώντας παράλληλα ότι έχει δικαίωμα και δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης απέστειλε εγκύκλιο προς τις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού, με την οποία καλεί τους υπαλλήλους από την Πέμπτη 10 Αυγούστου να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων για αποζημίωση γυαλιών οράσεως χωρίς την επίδειξη των νέων γυαλιών. Επιπλέον, ενημερώνει ότι «ο Οργανισμός έχει δικαίωμα δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων που καταθέτουν ή έχουν ήδη καταθέσει δικαιολογητικά αγοράς γυαλιών οράσεως προς αποζημίωση».

Υπενθυμίζεται ότι τα οπτικά είδη είναι, μαζί με τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, οι μοναδικές παροχές του ΕΟΠΥΥ για τις οποίες ο οργανισμός δεν έχει σύμβαση με τους παρόχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι τη σχετική δαπάνη και εν συνεχεία να αποζημιώνονται από τον οργανισμό, αφετέρου ο ΕΟΠΥΥ να μην είναι σε θέση να ελέγξει τους παρόχους. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου δεν έχουν καταλήξει, αφού οι εκπρόσωποι των οπτικών αντιδρούν στην προοπτική της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Τι προβλέπεται

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός καλύπτει στους ασφαλισμένους γυαλιά οράσεως αξίας έως 100 ευρώ κάθε τέσσερα έτη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στον ΕΚΠΥ, στους ασφαλισμένους χορηγείται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής. Χορηγείται μόνον ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά –κάθε τέσσερα έτη– είτε φακοί επαφής κάθε δύο έτη. Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής. Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας κάθε δύο έτη. Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνον άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης. Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός) και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ. Επί κερατοκώνου –πάθηση του κερατοειδούς– χορηγείται φακός στο ποσό των 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο, εφόσον χρειάζεται. Το ποσά αυτά αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικού αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή