ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση για ανεργία, «υπεύθυνες οι κυβερνήσεις»

09s10oaedanergia

Να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα οφείλει το κράτος σύμφωνα με έρευνα – δημοσκόπηση για την ανεργία, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή, μόλις ένα 0,6% έκρινε ως ιδανική λύση την πρόσληψη ανέργων στο Δημόσιο, ενώ την ενίσχυση των ανέργων με επιδόματα μέχρι την εύρεση εργασίας πρότεινε το 13,1% των ερωτηθέντων. Την ανάγκη συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα για τον περιορισμό της ανεργίας επισήμανε το 45,8% των ερωτηθέντων, ενώ την κρατική στήριξη ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση οι άνεργοι επέλεξε ως την καλύτερη λύση το 29,5% του δείγματος.

Υπεύθυνες για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας θεωρεί το 61,4% τις πολιτικές των κυβερνήσεων, ενώ το 21,1% προσθέτει στους υπαίτιους και την Ε.Ε. Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και στον ανταγωνισμό της αγοράς αποδίδουν την κύρια ευθύνη το 10% και το 2,6% του δείγματος αντίστοιχα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (74,9%) διατύπωσε την άποψη ότι το επίδομα ανεργίας ανακουφίζει προσωρινά τους ανέργους χωρίς να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Το 15,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι τα επιδόματα δε δίνουν κίνητρα στους ανέργους για απασχόληση, ενώ μόλις το 7,8% υποστήριξε ότι δεν βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η παγκρήτια έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 και 5 Ιουνίου 2017 υπό την εποπτεία του Γ. Ματαλλιωτάκη, διδάκτορα στην ανάλυση δεδομένων, και του Κ. Ζοπουνίδη, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης.