Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για τον Καβάφη

Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για τον Καβάφη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στη Σύρο, στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδας», μία ορχήστρα παίζει μουσική, μαγεύοντας το κοινό με τα τραγούδια της. Είναι η «Ομάδα Καβάφης», που δίνει την 65η παράστασή της, σε μια γιορτή για τα έντεκα χρόνια από την ίδρυσή της.

Ηταν Αύγουστος του 2006, όταν ο Μπάμπης Κουλούρας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Σύρου, αποφάσισε με μία ομάδα φίλων του να κάνει αληθινό ένα παιδικό του όνειρο. Να δώσει μία παράσταση για τον «Αλεξανδρινό», τον ποιητή που λάτρευε από μικρό παιδί. Εκείνο το βράδυ, οι καλές κριτικές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και λίγο αργότερα το αποφάσισε. Η Ομάδα με τα δεκατρία της μέλη θα ξεκινούσε ένα ταξίδι ανά τον κόσμο, προβάλλοντας μέσα από μία μουσικοποιητική παράσταση το σπουδαίο έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

«Αυτό που μας ενώνει είναι η μεγάλη μας αγάπη για το έργο του. Ολοι οι συντελεστές της ορχήστρας, παρότι καταξιωμένοι επαγγελματίες καλλιτέχνες, κοντά μου γίνονται ερασιτέχνες, αφού κανείς δεν αμείβεται για τις παραστάσεις», λέει στην «Κ» ο Μπ. Κουλούρας, εμπνευστής της «Ομάδας Καβάφη» και σκηνοθέτης της παράστασης. «Στις περιπτώσεις που εκδίδουμε εισιτήριο», εξηγεί, «τα έσοδα διατίθενται σε φορείς και οργανώσεις για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη».

«Η πόλις», «Τα τείχη», «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», οι «Θερμοπύλες», τα «Κεριά», η «Ιθάκη», ορισμένα δηλαδή από τα πιο γνωστά έργα του Καβάφη, μεταφέρονται στο κοινό μέσα από τη μουσική του Χατζιδάκι, του Μάλαμα, του Νικολόπουλου, του Παπαδημητρίου, της Ρεμπούτσικα και άλλων ακόμη σπουδαίων συνθετών, με έναν τρόπο που κάνουν το κοινό να αγαπήσει την παράσταση. Κατά τη διάρκειά της, ερμηνεύονται δεκατρία τραγούδια, ενώ ο Μπάμπης Κουλούρας απαγγέλλει είκοσι ποιήματα, τα οποία μάλιστα έχει αποστηθίσει. Στην ίδια παράσταση, οι συντελεστές αφηγούνται τη ζωή και το έργο του Ελληνα ποιητή και παραθέτουν σύντομες αναλύσεις των ποιημάτων του.

Ταξίδια στον κόσμο

Εδώ και έντεκα χρόνια, η Ορχήστρα ταξιδεύει σε όλα τα μέρη της γης, με τη βοήθεια των χορηγών της. Από τη Σύρο και την Αθήνα μέχρι το Παρίσι, το Ελσίνκι, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε δεκάδες ακόμη πόλεις, οι συντελεστές της παράστασης –που ονομάζεται «Κ.Π. Καβάφης – Απ’ έξω και τραγουδιστά»– μιλούν για τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Για τον επικεφαλής της Ομάδας, η καλύτερη ανάμνηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το ταξίδι στην Αλεξάνδρεια. «Τι περισσότερο θα μπορούσα να ζητήσω από το να κάθομαι στο γραφείο του Καβάφη και να απαγγέλλω τα ποιήματά του;» λέει χαμογελώντας. Θυμάται ακόμη με ενθουσιασμό την παράσταση που δόθηκε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Μου είπε πόσο πολύ αγαπάει τον Καβάφη και μου χάρισε κάποια ποιήματά του, που ο ίδιος είχε αντιγράψει ως μαθητής».

Ο μουσικός –με σπουδές μηχανικού– Νίκος Απέργης έχει κι εκείνος ταξιδέψει σε πολλά διαφορετικά μέρη με την «Ομάδα Καβάφη», κερδίζοντας σπουδαία εμπειρία. Λέει στην «Κ» πως αυτό που δίνει δύναμη τόσο στον ίδιο όσο και στα υπόλοιπα μέλη της ορχήστρας, είναι το χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος της παράστασης. «Αυτό που εισπράττουμε είναι μία έντονη συγκίνηση. Αλλά αυτό νομίζω εξηγείται γιατί όταν κάνεις κάτι με πάθος, το μεταδίδεις, κι έτσι εισπράττεις και την ανάλογη ανταπόκριση».

Επόμενος σταθμός, η Νέα Υόρκη, που η Ομάδα θα επισκεφθεί τον Οκτώβριο, για τρίτη φορά, προσκεκλημένη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, ενώ μέσα στο 2018, σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή