ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση ενός έτους για την εξαγορά δασικών εκτάσεων

10s7das

Παρατείνεται για ένα χρόνο, μέχρι τις 8 Αυγούστου 2018, η δυνατότητα για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από την 11η Ιουνίου 1975. Στην περίπτωση που έχουν ήδη αναρτηθεί δασικοί χάρτες, η εξαγορά πρέπει να γίνει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Η προθεσμία για την εξαγορά, με βάση τον νόμο 4280/2014, έληγε χθες, έδινε όμως δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο με απόφαση υπουργού. Στη σχετική ρύθμιση προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Η δυνατότητα εξαγοράς μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ενόψει της κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας. Για τις περιοχές με αναρτημένο δασικό χάρτη, παρέχεται έως 7 Σεπτεμβρίου 2017 η δυνατότητα εξαγοράς της έκτασης, εφόσον αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ΔΑ (δηλαδή δασική στο παρελθόν και άλλης μορφής σήμερα) ή ΧΑ (χορτολιβαδική στο παρελθόν και άλλης μορφής σήμερα) και η εκχέρσωσή της για γεωργική καλλιέργεια έχει γίνει πριν από την 11η Ιουνίου 1975, έτσι ώστε η έκταση αυτή να εξαιρεθεί της προσωρινής κύρωσης του χάρτη και να μην θιγούν τα συμφέροντα του αγρότη.

Αποτέλεσμα της δημοσίευσης της παραπάνω υπουργικής απόφασης, όπως τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, είναι η συνέχιση χωρίς κωλύματα της διαδικασίας των εξαγορών αυτών των εκτάσεων.

Αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει σε ισχύ και για την αλλαγή χρήσης εκτάσεων που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007, όπου και παραχωρείται η έγκριση επέμβασης από τη Δασική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 47Β του ν. 998/79.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουν μειωθεί τα κόστη εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης, δεν απαιτείται υποβολή αντίρρησης και μπορεί να αξιοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος παράταση έως τις 7 Σεπτεμβρίου για την κατάθεση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, που έχουν αναρτηθεί. Ο βασικός λόγος ήταν η μαζική προσέλευση κόσμου τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας πρόβλημα στη διαδικασία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υπογραμμίζεται πως, παρά τη θερινή περίοδο, πολίτες, επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους.