ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Ζάκυνθο

pyrina-metopa-se-ileia-kai-zakyntho-2204840

Τέσσερα είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Ηλεία, που εξακολουθεί να μαίνεται.

Το ένα εξ αυτών κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι, το δεύτερο έχει φθάσει κοντά στα όρια του χωριού Ανάληψη, για το οποίο έχει διαταθεί εκκένωση, ενώ ένα άλλο μέτωπο μαίνεται στην ορεινή Ηλεία και κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό. Ακομα ένα μέτωπο υπάρχει κοντά στην πόλη του Πύργου. 

Στο μεταξύ, στον οικισμό Ανάληψη εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει ήδη κάψει καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο

Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες στη Ζάκυνθο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε νωρίτερα το νησί, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)