Ρεκόρ ξένων επισκεπτών και έσοδα πάνω από 14 δισ. ευρώ

Ρεκόρ ξένων επισκεπτών και έσοδα πάνω από 14 δισ. ευρώ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει η φετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο διεθνών αφίξεων όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων. Η πρόβλεψη από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κάνει λόγο για αφίξεις-ρεκόρ ξένων τουριστών, που θα φθάσουν σε αριθμό τα 28,5 εκατ. Επίσης, αναμένεται να καλυφθεί ένα μέρος της υστέρησης των 919 εκατ. ευρώ που παρουσίασαν κατά την περυσινή χρονιά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλει η επανάκαμψη των εισπράξεων στη ζώνη πάνω από τα 14 δισ. ευρώ.

Πάντως, στα χαρακτηριστικά της σεζόν, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, καταγράφεται η αδυναμία της χώρας να αποκομίσει ικανοποιητικά κέρδη από τη συγκεκριμένη «δεξαμενή», καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,9%. Παράλληλα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών συνεχίζει να κινείται για τη χώρα και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών. Το ίδιο διάστημα, ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Ισπανία και η Κύπρος αποκόμισαν υψηλές αποδόσεις από την τουριστική δραστηριότητα.

Η Τουρκία

Κομβικό ρόλο στην αύξηση των βασικών τουριστικών μεγεθών από την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα, κατά τη φετινή χρονιά, διαδραμάτισαν οι εξελίξεις στην Τουρκία. Και αυτό γιατί η τουριστική ζήτηση στην αρχή της, σε επίπεδο κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες στους «ασφαλείς» προορισμούς της Μεσογείου, ήταν υψηλότερη από την προσφορά των ξενοδοχειακών κλινών.

Ετσι, τη βασική περίοδο των προκρατήσεων τους πρώτους μήνες του έτους, οπότε η γειτονική χώρα εμφάνιζε ακόμη έντονα σημάδια αστάθειας και αμφισβήτησης από τις διεθνείς αγορές, ως προς το κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρούσματα τρομοκρατίας, η Ελλάδα κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό μέρος κρατήσεων για το σύνολο της χρονιάς. Τα τουριστικά πακέτα πωλήθηκαν με τις εκπτώσεις και τις προσφορές που παρέχονται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περίοδο, διασφαλίζοντας υψηλές πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία για την αιχμή της σεζόν.

Η κρουαζιέρα

Η αστάθεια, όμως, στην Τουρκία είχε αντίθετα αποτελέσματα για τον κλάδο της ελληνικής κρουαζιέρας. Οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που «κλειδώνουν» τα προγράμματά τους ένα ή και δύο χρόνια πριν στους προορισμούς που θα ταξιδέψουν τους πελάτες τους, αφαίρεσαν το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων τους για τη γειτονική χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περικόψουν και μεγάλο αριθμό ενδιάμεσων σταθμών αποεπιβιβάσεων σε ελληνικούς προορισμούς. Ηδη, οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας έως και τον Ιούλιο σε δημοφιλή ελληνικά νησιά καταγράφουν διψήφια ποσοστά μείωσης.

Από την άλλη, ο εσωτερικός τουρισμός κινείται στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, επηρεάζοντας τους προορισμούς που δέχονται κατά κύριο λόγο Ελληνες τουρίστες. Υπό το βάρος των υψηλών φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων οι Ελληνες περιόρισαν και τη φετινή σεζόν τόσο τις ημέρες των διακοπών όσο και τις δαπάνες για τις ταξιδιωτικές αποδράσεις τους.

Οι τουριστικοί επαγγελματίες της χώρας έχουν στρέψει από τώρα το βλέμμα τους στη σεζόν του 2018. Η διαφαινόμενη «επιστροφή» της Τουρκίας στις διεθνείς αγορές δημιουργεί νέα δεδομένα μεταξύ των ανταγωνιστικών προορισμών της Μεσογείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι επιχειρούν να ανακτήσουν τα μερίδιά τους ρίχνοντας τις τιμές τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα της τιμολογιακής τους πολιτικής έχουν φανεί από φέτος στη ρωσική αγορά, οπότε το πρώτο εξάμηνο εξασφάλισαν διπλάσιο αριθμό Ρώσων τουριστών, από το σύνολο των Ρώσων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά την περυσινή σεζόν.

Από την πλευρά τους οι Ελληνες ξενοδόχοι, ως φαίνεται, θα έχουν ακόμη πιο περιορισμένες δυνατότητες για το 2018 να αντιμετωπίσουν με τιμολογιακές πρακτικές τον διεθνή ανταγωνισμό. Και αυτό γιατί το ελληνικό ταξιδιωτικό πακέτο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με την επιβολή από την 1.1.2018 του φόρου διαμονής σε όλα τα τουριστικά καταλύματα. Σημειώνεται ότι ήδη οι συντελεστές του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους του συνόλου των ανταγωνιστικών προορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή