Η ΕΛ.ΑΣ. ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του το λαμπραντόρ – ανιχνευτή, Blanco

Η ΕΛ.ΑΣ. ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του το λαμπραντόρ – ανιχνευτή, Blanco

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευχαριστήριο μήνυμα στο λάμπραντόρ – ανιχνευτή, Blanco, ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η ελληνική αστυνομία.

Αποκαλώντας τον συνεργάτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τ. Αστυνομικός Σκύλος Ανιχνευτής Εκρηκτικών Υλών «συνταξιοδοτήθηκε» προσφάτως και δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες του.

Οπως ενημερώνει η Αστυνομία, οι σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών υλών συνδράμουν με τις αστυνομικές δυνάμεις του Τμήματος Εντοπισμού Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.), για την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών και τον έλεγχο χώρων.

Με όπλο της άριστη όσφρησή τους, «οι σκύλοι αυτοί κάνουν καθημερινά περισσότερες από 20 προληπτικές έρευνες, εκτός των απειλητικών τηλεφωνημάτων», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., ενώ εξηγεί ότι «όταν ο σκύλος εντοπίζει την ακριβή θέση εκρηκτικών, έχει εκπαιδευτεί να κάθεται και να παραμένει σιωπηλός σε εκείνη τη θέση διατηρώντας παθητική στάση».

Ποιες ράτσες μπορούν να γίνουν ανιχνευτές

Οι ράτσες που είθισται να συνδράμουν στο πλευρό των αρχών είναι Γερμανικά ποιμενικά, Retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά), λόγω των χαρακτηριστικών τους αλλά και της αφθονίας στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

Οπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για τρεις εύκολα εκπαιδεύσιμες ράτσες και πρόκειται για πολύ κοινωνικούς, πειθαρχημένους και δεκτικούς σκύλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι αρχές σημειώνουν ότι η επιλογή δεν γίνεται πλέον με μοναδικό δεδομένο την ράτσα αλλά εξετάζονται και άλλα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες του «υποψήφιου» σκύλου και «στη συνέχεια εκπαιδεύεται στον τομέα που αποδίδει περισσότερο, ανεξάρτητα από τη ράτσα του».

Ενδεικτικά, ο Blanco είναι λαμπραντόρ και όπως τα σκυλιά της ράτσας του «απέδωσε» καλύτερα στον τομέα της ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών, καθώς πρόκειται για «σκύλους χαμηλών τόνων, χωρίς την ενέργεια που απαιτείται στην περιπολία».

Σε αντίθεση με τα γερμανικά Ποιμενικά και τα Μαλινουά, τα οποία ακριβώς λόγω της ενέργειάς τους ανταποκρίνονται πλήρως ως σκύλοι περιπολίας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «τα Μαλινουά είναι περισσότερο δραστήρια, πιο κινητικά και με μεγαλύτερες αντοχές και έτσι ενισχύουν την πεζή περιπολία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή