Οι πρόσκοποι κοντά στους πυροσβέστες

Οι πρόσκοποι κοντά στους πυροσβέστες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλευρό της Πυροσβεστικής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της δασικής πυρκαγιάς στην Αττική οι Ελληνες πρόσκοποι, μεταβαίνοντας στα κατά τόπους μέτωπα της φωτιάς για να μοιράσουν νερά και σάντουιτς στους πυροσβέστες που πάλευαν με τις φλόγες.

Με την έναρξη της κρίσης στην Αττική, οι πρόσκοποι κινητοποιήθηκαν, οργανώθηκαν σε ομάδες και ανέμεναν οδηγίες από το πυροσβεστικό σώμα για να βοηθήσουν. «Είναι πάγια τακτική μας να λειτουργούμε σε συνεννόηση με τις Αρχές», λέει στην «Κ» το μέλος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Κωνσταντίνος Εφραιμίδης. «Δεν θα πηγαίναμε μόνοι μας στο δάσος για να βοηθήσουμε χωρίς να είναι σε γνώση της Πυροσβεστικής. Πάντα κινούμαστε βάσει των ειδικών. Η πρώτη επαφή έγινε με την Πολιτική Προστασία και η δεύτερη με την Πυροσβεστική. Μας ενημέρωσαν ότι χρειάζονταν διοικητική μέριμνα, δηλαδή νερό και φαγητό για τους πυροσβέστες που βρίσκονταν στα διάφορα μέτωπα». Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, οι κατά τόπους περιφέρειες των προσκόπων ανέλαβαν την ενημέρωση των μελών τους και ξεκίνησε η διαδικασία εξασφάλισης των απαραίτητων ειδών. Το πρωί της 15ης Αυγούστου, 53 ενήλικα μέλη του σώματος συναντήθηκαν στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας του Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού, όπου στήθηκε το στρατηγείο. Σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες και στρατηγικούς συνεργάτες, είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού και υλικών για παρασκευή σνακς.

«Οργανώσαμε ένα μικρό κέντρο επιχειρήσεων, παρασκευάζοντας σάντουιτς για να τα μεταφέρουμε στα μέτωπα», λέει ο κ. Εφραιμίδης που ήταν παρών στη δράση. Στο πλευρό των Ελλήνων προσκόπων βρέθηκε και η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, μέλη της οποίας βοήθησαν στις επικοινωνίες για τον συντονισμό του έργου. Συγκεκριμένα, έστησαν πομπούς για την επικοινωνία με τα κλιμάκια των πυροσβεστών. «Μας έλεγε η Πυροσβεστική “πηγαίνετε εκεί”, εμείς ανεβαίναμε στο βαν και πηγαίναμε. Πήγαμε όπου μπορούσαμε να φτάσουμε, έχοντας τη βάση μας στο Καπανδρίτι». Ετσι, σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και τη Διοικητική Μέριμνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μοιράστηκαν πάνω από 950 μπουκάλια νερό και 600 σάντουιτς και μπισκότα στις δυνάμεις πυρόσβεσης στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου.

Χθες, μικρή ομάδα των Ελλήνων προσκόπων παρέμεναν στο Καπανδρίτι για υποστήριξη, ωστόσο ενημερώθηκαν ότι δεν χρειαζόταν η παρουσία τους και το βράδυ. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αποχωρούσαν από το σημείο.

«Κάναμε το αυτονόητο»

«Πιστοί στις αρχές μας να βοηθούμε κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση, κινητοποιηθήκαμε και βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για να κάνουμε το αυτονόητο», δήλωσε ο γενικός έφορος των Ελλήνων προσκόπων Ζαχαρίας Αντωνιάδης. «Να υποστηρίξουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες εδώ και μέρες αδιάκοπα προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους μέχρι να σβήσει και το τελευταίο μέτωπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή