27 αγροτοδασικές πυρκαγιές χθες, φύλαξη στα καμένα

27 αγροτοδασικές πυρκαγιές χθες, φύλαξη στα καμένα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με πολλαπλές εστίες φωτιάς βρέθηκε και χθες η Πυροσβεστική, καταφέρνοντας όμως να τις περιορίσει. Συνολικά, 27 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ εκδηλώθηκαν χθες.

Είχε προηγηθεί η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κεφαλονιά, όπου απειλήθηκαν οικισμοί στους πρόποδες του Αίνου. Τελικά υπήρχε θετικό αποτέλεσμα, αφού η Πυροσβεστική κατάφερε να τις θέσει υπό έλεγχο το πρωί.

Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού, ενώ προς ενίσχυση έσπευσαν κι άλλες δυνάμεις από τη Δυτική Ελλάδα. Από το πρωί συνέβαλλαν επίσης δύο ελικόπτερα και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Στο Ρατζακλί Κεφαλονιάς επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ στα Σιμωτάτα έδρασαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή του Πλαταμώνα Καβάλας. Για την κατάσβεσή της, κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν ένα ελικόπτερο και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL.

Στην περιοχή που είχε απλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, δεν υπήρχε πλέον φλόγα, παρά μόνο μικρές εστίες, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Η Πυροσβεστική δεν έχει εγκαταλείψει το σημείο, αλλά ισχυρές δυνάμεις παρέμεναν στην περίμετρο των καμένων εκτάσεων, αλλά και εντός αυτών, έως ότου εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης. Λαμβάνοντας υπόψη πως χθες προβλεπόταν για την Αττική πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4), δεν αποδεσμεύονταν δυνάμεις. Μάλιστα, χθες από το πρωί πετούσε πάνω από τα καμένα ελικόπτερο, το οποίο κατέβρεχε τις καμένες εκτάσεις. Οι επίγειες δυνάμεις αριθμούσαν 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα εθελοντικά, 40 οχήματα ΟΤΑ και περιφέρειας, 100 στρατιώτες με τέσσερα μηχανήματα και άλλα 11 μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Χωρίς ενεργά μέτωπα έμειναν χθες και οι περιοχές στο Κρυόνερο Ηλείας και στη Ζάκυνθο, όπου και εκεί παρέμειναν όλες οι δυνάμεις έως ότου τεθούν οι εστίες υπό πλήρη έλεγχο. Στην Ηλεία ήταν επί ποδός 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρα, ενώ στη Ζάκυνθο 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρα.

Για σήμερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 4) προβλέπεται σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Εβρο.

Η Πυροσβεστική απευθύνει σταθερά έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να ειδοποιούν αμέσως στο 199, εάν αντιληφθούν φωτιά ή καπνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή