Ο λάτρης των πολεμικών αεροσκαφών και των ελληνικών αιθέρων

Ο λάτρης των πολεμικών αεροσκαφών και των ελληνικών αιθέρων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμικά αεροσκάφη που έδρασαν κυρίως στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και επιβατικά αεροπλάνα που πετούν πάνω από περιοχές της Ελλάδας. Σε όλους τους πίνακές του, πρωταγωνιστής είναι ο αέρας. Ο Κώστας Καββαδίας είναι ένας από τους ελάχιστους aviation artists στη χώρα μας, τους καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν αεροπορικά θέματα, με πολλά από τα έργα του να κοσμούν τις πτέρυγες μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Για λάτρεις

Στον αγαπημένο του χώρο, ένα ατελιέ που βρίσκεται στην Κέρκυρα, ο 52χρονος αυτοδίδακτος καλλιτέχνης δημιουργεί πάνω σε καμβάδες και χαρτόνια αυτά τα πρωτότυπα έργα για τους πελάτες του. «Τα έργα μου βρίσκουν ανταπόκριση σε όλους εκείνους που είναι λάτρεις της αεροπορικής ιδέας», λέει στην «Κ». «Συνήθως πρόκειται για παλιούς και νέους πιλότους, όχι μόνο της Πολεμικής, αλλά και της Πολιτικής Αεροπορίας».

Η πρώτη επαφή με τα αεροπλάνα έγινε όταν ήταν ακόμη μαθητής και διάβαζε εικονογραφημένα κόμικς. Θυμάται τις αγγλικές εκδόσεις περιοδικών που αγόραζε από το περίπτερο, μεταφρασμένες στα ελληνικά. «Στο δημοτικό διάβαζα τα “Δράσις”, “Κράνος”, “Μάχη”, περιοδικά της εποχής που ήταν πολύ δημοφιλή για τις πολεμικές τους ιστορίες. Από αυτές ξεχώριζα εκείνες με αεροπορικό περιεχόμενο, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν πολεμικά αεροσκάφη τύπου Lancaster, Spitfire, Mosquito, Baltimore, από τον Β΄ Π.Π. Πρώτα ξεκίνησα να τα αντιγράφω και σιγά σιγά να φτιάχνω τα δικά μου κόμικς», λέει ο Κώστας Καββαδίας.

Η απόπειρα να εκδώσει τις πρώτες του ιστορίες απέτυχε, καθώς ο εκδότης στον οποίο είχε τότε απευθυνθεί είχε διστάσει να αναλάβει το κόστος. Αρκετά χρόνια αργότερα ωστόσο, το 2000, κατάφερε να συνάψει την πρώτη επαγγελματική συνεργασία με τις εκδόσεις Περισκόπιο. «Εκανα συνολικά περίπου είκοσι εξώφυλλα για τα περιοδικά “Αεροπορική Ιστορία” και “Στρατιωτική Ιστορία”, με έμφαση φυσικά στα αεροπλάνα. Η συνεργασία αυτή ήρθε με τη βοήθεια καλών φίλων που είχαν αναγνωρίσει τη δουλειά μου και μου ζήτησαν να την προβάλω σε αυτά τα δημοφιλή περιοδικά».

Από νωρίς

Παράλληλα με τα εικονογραφημένα κόμικς, ο Ελληνας aviation artist έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον του για τα συναρμολογούμενα μοντέλα αεροπλάνων. Aπό το δημοτικό ακόμη, άρχισε να κατασκευάζει πλαστικά μοντέλα σε διάφορες κλίμακες και όταν τελείωνε την κατασκευή ξεκινούσε να ζωγραφίζει τις εντυπωσιακές εικόνες τους πάνω στα κουτιά συσκευασίας. Εκανε δηλαδή αυτό που ονομάζεται «box art», τέχνη του κουτιού.

«Είχα αποκτήσει εμμονή με αυτό. Ξεκίνησα να εικονογραφώ συσκευασίες, προσπαθώντας να μοιάσω σε κάποιους διάσημους καλλιτέχνες αυτού τους είδους, όπως τον Ρόι Κρος από την Αγγλία ή τον Κόικε Σίγκεο και τον Μασάο Σατάκε από την Ιαπωνία. Σήμερα, έχω καταφέρει να έχω επαφή με ορισμένους από αυτούς και να ανταλλάσσω αλληλογραφία μαζί τους. Παρότι είναι αυστηροί, στα σχόλια τους μού έχουν γράψει «καλός είσαι, συνέχισε», λέει στην «Κ» ο Κ. Καββαδίας.

250 πίνακες

Ο Κερκυραίος καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει περισσότερους από 250 αεροπορικούς πίνακες με ακρυλικά χρώματα και περίπου εξήντα «box art», αρκετά από τα οποία έχουν πωληθεί στο εξωτερικό. Πριν από κάθε έργο, μας λέει, χρειάζεται πάντα να έχει προηγηθεί μια μεγάλη έρευνα. «Προτού ξεκινήσω τη δουλειά, αναζητώ όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στο Διαδίκτυο και ανατρέχω σε βιβλιογραφίες. Αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ετοιμασίας ενός έργου, είμαι πολύ προσεκτικός ώστε να μη μου ξεφύγει κάτι – όπως, για παράδειγμα, η σωστή κλίση που πρέπει να έχει ο κάθε τύπος αεροσκάφους», εξηγεί ο Κ. Καββαδίας και καταλήγει: «Για εμένα κάθε πίνακας είναι μια σκηνοθεσία. Κάθε παράσταση πρέπει να αποτυπωθεί επακριβώς πάνω στον καμβά ώστε το αποτέλεσμα να είναι άριστο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή