Αμεση βοήθεια μέσω δορυφόρων

Αμεση βοήθεια μέσω δορυφόρων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η από αέρος μάχη κατά των πυρκαγιών δεν αφορά μόνο τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, αλλά και την εντυπωσιακή πλέον δυνατότητα των δορυφορικών στοιχείων να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς και των συνεπειών της. Για την άμεση καταγραφή της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, τη διαρκή παρακολούθησή της και βεβαίως την ακριβέστατη καταγραφή των συνεπειών της, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αξιόπιστο και αναλυτικό ψηφιακό υπόβαθρο των καμένων εκτάσεων, χρήσιμο για τις μετέπειτα ενέργειες, όπως τον ορισμό της αναδασωτέας περιοχής. Οι εικόνες που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» από τις πυρκαγιές σε Αττική και Ζάκυνθο προέρχονται από την ελληνική εταιρεία Geospatial Enabling Technologies (www.getmap.eu) και αποτυπώνουν δορυφορική εικόνα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και μετά απ’ αυτή. Δεν είναι μόνο εντυπωσιακές, μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμες.

Το υλικό έχει δοθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα διαμοιρασμού ανοικτών δεδομένων παρατήρησης της Γης, που προέρχονται είτε από δορυφόρους Sentinel είτε από το πεδίο. «Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, χωρίς όμως να αξιοποιούνται ακόμα αναλόγως της αξίας τους, γιατί οι δορυφορικές απεικονίσεις έχουν μεγάλο όγκο και τεχνολογική πολυπλοκότητα», σημειώνει στην «Κ» ο Γαβριήλ Μαυρέλης, διευθυντής της Geospatial Enabling Technologies.

Αυτή τη δυσκολία έρχεται να αντιμετωπίσει η δυναμική πλατφόρμα διαμοιρασμού δορυφορικών δεδομένων σχεδόν πραγματικού χρόνου GETOpenData (www.getopendata.eu & http:// playground.getopendata.eu), η οποία αναπτύχθηκε από την Geospatial Enabling Technologies σε συνεργασία με την εταιρεία Sinergise. Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνολογική προσέγγιση, μέσω της οποίας τα δορυφορικά δεδομένα καθίστανται άμεσα διαθέσιμα στους απλούς τελικούς χρήστες, αποκρύπτοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, με στόχο τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση και άμεσα αξιοποιήσιμα παραγόμενα προϊόντα προστιθέμενης αξίας. «Η πλατφόρμα παρέχει ένα νέο τρόπο πρόσβασης μέσω πιστοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σ’ ένα παγκόσμιο αρχείο δορυφορικών απεικονίσεων σχεδόν μία ώρα μετά την αποθήκευσή τους στο Scientific Data HUB της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, καθιστώντας πεπαλαιωμένες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, διότι αυτές απαιτούν σημαντικό χρόνο αναζήτησης, τηλεφόρτωσης, αποθήκευσης και επεξεργασίας πολύπλοκων δεδομένων μεγάλου όγκου», λέει ο κ. Μαυρίδης. Ηδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε τον Ιούλιο σύμβαση με την εταιρεία για την υλοποίηση σχετικής υπηρεσίας που θα αξιοποιεί και θα παρέχει ελεύθερα δορυφορικές απεικονίσεις.

Οσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της φωτιάς στην Αττική, ο υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 230.000 ευρώ στον Δήμο Ωρωπού, με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης και ειδικότερα για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών χθες, μάχη δινόταν σε δασική έκταση στην περιοχή Ρυτό Κορινθίας, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, δύο αεροσκάφη Canadair και δύο ελικόπτερα. Στα Ροδινά Ηλείας επιχειρούσαν χθες 50 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ από αέρος συμμετείχε στην πυρόσβεση ένα ελικόπτερο Σινούκ. Χθες το πρωί 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα και δέκα άτομα πεζοπόρο τμήμα επιχειρούσαν για την πλήρη κατάσβεση της φωτιά στα Λεγραινά του Δήμου Λαυρεωτικής. Συνολικά χθες, από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ., η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 22 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν οι φωτιές στη Ζάκυνθο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή