Ο χρόνος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου να μετράει αντίστροφα για τους 105.000 υποψηφίους και τους γονείς τους. Ωστόσο από χθες η κίνηση της αντίστροφης μέτρησης επιταχύνεται. Ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» έως και χθες η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρείται ότι πλέον, εκτός ιδιαίτερου απροόπτου, οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη. Κατόπιν, θα πάρει σειρά… ανακοίνωσης το νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, η αρμόδια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζεται τελικά συνεπής στο ετήσιο ραντεβού, καθώς και πέρυσι η ανακοίνωση των βάσεων είχε γίνει 24 Αυγούστου.
Επιπλέον ποσοστό θέσεων
Για φέτος οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρή καθυστέρηση στον χρόνο ανακοίνωσης, με δεδομένο ότι και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου (πέρυσι είχαν ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου), ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία. Ενδεικτικά, ο σεισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο ανάγκασε το υπουργείο να αναβάλει για κάποιες ημέρες τις εξετάσεις για τους περίπου 2.000 υποψηφίους από τη Λέσβο, τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Οπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο, όλοι οι υποψήφιοι από τις παραπάνω σεισμόπληκτες περιοχές παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή στις σχολές.
Στην επίσπευση του χρόνου ανακοίνωσης των βάσεων φαίνεται να μέτρησε και η πίεση των γονιών των υποψηφίων, που –όπως συμβαίνει ετησίως– θέλουν χρόνο για την αναζήτηση κατοικίας στην περίπτωση που το παιδί εισαχθεί σε σχολή μακριά από το πατρικό του. Το χειμερινό εξάμηνο σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αρχίζει την 1η Οκτωβρίου (φέτος τη Δευτέρα 2/10).
Από την άλλη, η αρμόδια υπηρεσία θα διευκολυνθεί ώστε να ολοκληρώσει τις φάσεις των εξετάσεων που απομένουν (π.χ. οι εξετάσεις για τα παιδιά ομογενών και άλλων ειδικών κατηγοριών και οι επαναληπτικές εξετάσεις).
Το εξεταστικό σύστημα
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη δημοσιοποίηση του επόμενου εξεταστικού συστήματος. Χθες, για το θέμα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην παιδεία και δη στην κατάργηση του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου «το νέο σύστημα πρόσβασης θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου», ενώ το υπουργείο διέψευσε πληροφορίες για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θεσμοθέτηση εξετάσεων ανά περιφέρεια.