Ραντ Πολ: «Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο σοσιαλισμός»

Ραντ Πολ: «Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο σοσιαλισμός»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην Παλαιά Βουλή είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ένα μανιφέστο καθαρόαιμου αμερικανικού ελευθεριακού συντηρητισμού, διά στόματος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή από το Κεντάκι, Ραντ Πολ. Ο κ. Πολ, γιος του βουλευτή και πολλάκις υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ρον Πολ, και υποψήφιος ο ίδιος το 2016, παρουσίασε την πολιτική του φιλοσοφία και σχολίασε την τρέχουσα αμερικανική και διεθνή επικαιρότητα.

«Η μεγαλύτερη απειλή, για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, είναι ο σοσιαλισμός», είπε ο Αμερικανός γερουσιαστής, ορίζοντάς τον ως την ιδέα «ότι μπορείς να λάβεις κάτι χωρίς να πληρώσεις τίποτα». Κάνοντας μάλιστα αναφορά στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, σχολίασε: «Εμαθα ότι εδώ το κράτος παρέχει δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δωρεάν! Τίποτα δεν είναι δωρεάν! Κάποιος το πληρώνει, είτε μέσω του δανεισμού είτε μέσω υψηλών φόρων».

«Μoιραία σύλληψη»

Επικαλούμενος τον Φρίντριχ Χάγεκ, τον αγαπημένο οικονομολόγο της Μάργκαρετ Θάτσερ, μίλησε για τη «μoιραία σύλληψη» της σοσιαλιστικής σκέψης, περί ανωτερότητας του κεντρικού σχεδιασμού στην κατανομή των πόρων έναντι του μηχανισμού της αγοράς. «Οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία να σας δώσουν τα πάντα μπορούν επίσης να σας πάρουν τα πάντα», τόνισε. Εξέφρασε την ανησυχία του που «οι ΗΠΑ προσπαθούν να μοιάσουν περισσότερο με τη Δυτική Ευρώπη» (ενισχύοντας το κράτος πρόνοιας), ενώ ανέδειξε ως θετικό παράδειγμα την Εσθονία και τον σταθερό φορολογικό συντελεστή που έχει επιβάλει σε όλα τα εισοδήματα.

Για τον κ. Πολ, στενά συνυφασμένο με τα προβλήματα του «σοσιαλισμού» είναι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Ο γερουσιαστής από το Κεντάκι θύμισε τις δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου Μάικλ Μάλεν, πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος είχε αναδείξει το χρέος ως κορυφαίο ζήτημα εθνικής ασφαλείας για τις ΗΠΑ. «Δεν ήλθα να σας κάνω κήρυγμα για το χρέος σας», είπε στο ακροατήριο, «αλλά να σας πω ότι έχουμε παρόμοια προβλήματα». Παραπέμποντας στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της εκστρατείας Τραμπ, είπε ότι για να γίνουν οι ΗΠΑ ή η Ελλάδα σπουδαίες ξανά, «πρέπει να ξέρουμε τι τις έκανε σπουδαίες εξαρχής».

Επιφυλάξεις

Σε θέματα επικαιρότητας, επανέλαβε την αντίθεσή του στη νέα παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν που ανακοίνωσε προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος. Παρότι Ρεπουμπλικανός, ο κ. Πολ είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην παρεμβατική αμερικανική εξωτερική πολιτική και ειδικά στις στρατιωτικές επεμβάσεις. Στήριξε ωστόσο την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή («δεν έμοιαζε πολύ δίκαιη για τις ΗΠΑ», είπε) και την προθυμία του προέδρου των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Τέλος, σε ερώτηση για την εισοδηματική ανισότητα, είπε ότι ο τρόπος αντιμετώπισής της δεν μπορεί να βασίζεται «στην προσπάθεια να τραβήξουμε προς τα κάτω αυτούς που είναι στην κορυφή», αλλά στο να μπορούν όλοι να στοχεύουν σε αυτήν.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» και το ελληνικό παράρτημα των Republicans Abroad.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή