Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης έγραψε ιστορία…

Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης έγραψε ιστορία…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Μόλυβο θα παρουσιαστεί σήμερα μια σημαντική έκδοση με τίτλο «Ενας αιώνας “αγάπης”». Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο για τη δράση και την προσφορά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη» από το 1922 μέχρι σήμερα. Μέσα από το αρχείο του συλλόγου περνά η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του: ανέκδοτες φωτογραφίες, σπάνιες στιγμές, πρωτοδημοσιευόμενες επιστολές (Εφταλιώτη κ.λπ.) αλλά και πρωτότυπο κείμενο του Πάνου Θεοδωρίδη που σχολιάζει γεγονότα, καταστάσεις και ιστορικές στιγμές. Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε «την εξαιρετική τυποτεχνική δουλειά, εξ ολοκλήρου τετράχρωμο (και στις μονόχρωμες φωτογραφίες), τυπωμένο σε σπάνιο χαρτί (GardaPat13 Κiara) και με βιβλιοδεσία εποχής (ράχη με ύφασμα και όψεις χαρτόδετες), μπορούμε να μιλάμε για μια συλλεκτική έκδοση 500 αντιτύπων», λέει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της εκδόσεων «Τοπίο» Δημήτρης Ταλιάνης.

Επί 95 χρόνια

Το παρόν αρχείο χτίζεται επί 95 χρόνια σε έναν τόπο, τον Μόλυβο. Για να ανακουφιστούν επί τόσες δεκαετίες άποροι, νοσούντες, ευάλωτοι και παιδιά που έρχονταν από πολέμους, μοναδικό όπλο της «Αγάπης» ήταν το βοήθημα, γύρω από τις μεγάλες του έτους εορτές. Ο σύλλογος, όμως, επόπτευε τις ανάγκες όλης της χρονιάς, κατέγραφε τα πάντα στα βιβλία του με σχολαστική τήρηση της νομιμότητας και πάσχιζε για το καλύτερο ή, τουλάχιστον, για το επείγον. Οργάνωνε γιορτές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα και πλήθος λαχειοφόρων αγορών επί δεκαετίες, ενώ δεν αμέλησε την επιχειρηματικότητα, για παράδειγμα αγοράζοντας και λειτουργώντας μια πλεκτομηχανή. Υποστηρίχθηκε από μεγάλες πολυπρόσωπες οικογένειες, συνεργάστηκε με άλλους συλλόγους, σχολεία και ομίλους. Στο αρχείο του βρίσκει κανείς εικόνες και μηνύματα από την άλλη Λέσβο, από τη Μικρασία, την Αθήνα και από υπερατλαντικές χώρες όπου ζει και δημιουργεί η ομογένεια. Ο κ. Ταλιάνης εξηγεί ότι στο αρχείο της «Αγάπης» είναι φυλαγμένα παρονόματα ανθρώπων που δεν είδαν ποτέ την ύπαρξή τους να περνάει σε τυπωμένο χαρτί: «Εδώ βρίσκονται η συμπαθής και κατανοητή ανορθογραφία, ο δυναμισμός ή η προσεκτική στρατηγική των διοικητικών συμβουλίων, η αγωνία για την εξεύρεση πόρων (σήμερα λέγεται αναζήτηση επιχορηγήσεων), οι γιορτές και οι πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν από ανταλλαγές ιδεών που χάθηκαν. Κυρίως, διαφυλάσσεται η εξαίσια εναλλαγή γραφικών χαρακτήρων, από την αψεγάδιαστη φόρμα του πρώτου καταστατικού έως ένα σμήνος υπογραφών, που είδαν, ενέκριναν και υπέγραψαν, αγνοώντας πιθανότατα ότι άφησαν ασφαλές πεδίο για έναν γραφολόγο».

Μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο είναι η 9η Δεκεμβρίου 1987, όταν η Ακαδημία Αθηνών απονέμει σε αυτόν Επαινο για τη συμβολή του «εις την πρόοδον της των Μηθυμναίων χώρας και την εν αυτή προαγωγήν των Γραμμάτων και της Παιδείας».

Η εκδήλωση

Για τις «άοπλες πολεμίστριες του Μολύβου» που εμψύχωσαν και βοήθησαν τους πολεμιστές του μικρασιατικού μετώπου (1922) και παραστέκονται, και σήμερα ακόμη, σε όσους δοκιμάζονται θα μιλήσουν ο συγγραφέας Π. Θεοδωρίδης, που εκπόνησε τη μελέτη του αρχειακού υλικού, και ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από μουσικούς και την προβολή φωτογραφικού υλικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή