Μαθήματα ορθογραφίας με κρεμάλα και παντομίμα

Μαθήματα ορθογραφίας με κρεμάλα και παντομίμα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα κατασκευάσουν αγγεία με πηλό, θα τραγουδήσουν τo «μικρό καράβι» καραόκε, θα μάθουν τα μυστικά της καλής σπανακόπιτας, θα «στήσουν» το δικό τους ελληνικό περιοδικό και θα ξεκουραστούν… παίζοντας κρεμάλα και παντομίμα. Ο λόγος για τους λιλιπούτειους συμμετέχοντες στο πρώτο hellenic kids club, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας στα τέλη Οκτωβρίου. «Διδάσκοντας στο ελληνικό σχολείο διαπίστωνα ότι τα παιδιά χρειάζονταν περισσότερη ενίσχυση στην εκμάθηση της γλώσσας και στην εμβάθυνση των γνώσεών τους στην ελληνική ιστορία και στον πολιτισμό», εξηγεί στην «Κ» η κ. Τέα Κουράκη, ιθύνων νους του hellenic kids club, που έχει και η ίδια μετακομίσει οικογενειακώς στη Μ. Βρετανία. Στην παραλιακή πόλη ζει μια ακμάζουσα κυπριακή κοινότητα, ενώ εσχάτως αυξάνονται και οι Ελληνες, που απασχολούνται κυρίως στις ναυτιλιακές εταιρείες, στο πανεπιστήμιο, στο νοσοκομείο και στην εκπαίδευση. Το Southampton με τη μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία, αποτελεί πόλο έλξης για τους Ελληνες της περιοχής.

«Την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με την Ελλάδα επιθυμούν και οι περισσότεροι γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων ευελπιστούν να επιστρέψουν σύντομα». Η εικόνα των Ελληνόπουλων, που αν και μιλούν άπταιστα ελληνικά, στο διάλειμμα αστειεύονται μεταξύ τους στα αγγλικά φαίνεται να προβληματίζει πολλούς γονείς. «Σκέφτηκα να αξιοποιήσουμε τις σχολικές διακοπές, ώστε να διευρύνουν την ελληνομάθειά τους», διευκρινίζει η κ. Κουράκη, που ακολούθησε όλη τη νόμιμη διαδικασία της ίδρυσης και αδειοδότησης εταιρείας. «Ολα έγιναν online σε πέντε μήνες» περιγράφει η ίδια, που έχει στο ενεργητικό της σπουδές στην κοινωνιολογία, στο μάρκετινγκ και στο θέατρο. «Υπήρχε γραφειοκρατία, αλλά καλώς εννοούμενη, δεδομένου ότι στο επίκεντρο βρίσκονται παιδιά». Το εν λόγω club, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του βρετανικού υπουργείου Παιδείας, θα στεγάζεται στο κτίριο του ελληνικού σχολείου και θα έχει διάρκεια επτά εβδομάδων. «Στην Αγγλία τα σχολεία διακόπτουν και μεταξύ των τριμήνων». Ωστόσο, καθώς οι σχολικές διακοπές δεν συμπίπτουν με διακοπές των εργαζομένων, η εν λόγω πρωτοβουλία «λύνει» τα χέρια σε πολλούς εργαζόμενους γονείς.

Φιλοδοξία της ομάδας που αποτελείται από εκπαιδευτικούς, αλλά και πιστοποιημένους εκπαιδευτές σε αντικείμενα μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως η μαγειρική, δεν είναι να δημιουργήσουν μια «μικρογραφία» σχολείου, αλλά να εκμεταλλευθούν τις άπειρες εκπαιδευτικές δυνατότητες του παιχνιδιού.

Απειρες δυνατότητες

«Στο καραόκε ο παίκτης τραγουδά διαβάζοντας στίχους, οπότε εξασκείται στην ανάγνωση, ενώ άλλα παιχνίδια, όπως η κρεμάλα και το “πρόσωπο-ζώο-πράγμα” βοηθούν τους παίκτες να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο και να βελτιώσουν την ορθογραφία τους». Ωστόσο, η διοργανώτρια δεν θέλει να αποθαρρύνει όσους μαθητές έχουν δυσκολία στη γλώσσα. «Μεταξύ μας θα μιλάμε μεν ελληνικά αλλά π.χ., έχουμε βρει ντοκιμαντέρ του National Geographic για την ελληνική μυθολογία που έχουν ελληνικούς υπότιτλους, ενώ στο θέατρο θα επιλέγουμε παραμύθια με γνωστή σε όλους πλοκή». Τα παιδιά θα έχουν ελεύθερη επιλογή μεταξύ κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών, χειροτεχνίας, καραόκε, μυθολογίας, γεωγραφίας, ανάγνωσης βιβλίων και ομαδικών επιτραπέζιων παιχνιδιών. «Επιπλέον, θέλουμε τα παιδιά να συσφίγξουν τις σχέσεις τους και να δημιουργηθούν φιλίες», καταλήγει η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή