ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραπομπή σε δίκη των δημοσιογράφων του «κυκλώματος εκβιαστών» ζητά η Εισαγγελέας

dikastiriosfyridyo--3-thumb-large

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγείται να δικαστούν οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκος, η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Κρίνα που μελέτησε την δικογραφία για το αποκαλούμενο «κύκλωμα εκβιαστών» δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων.

Η Εισαγγελέας ζητά να δικαστούν οι δύο δημοσιογράφοι για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, της κατ΄εξακολούθηση απόπειρας διακεκριμένης εκβίασης και της διακεκριμένης συμμορίας.

Σε δήλωσή του, ο Π. Μουσσάς, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «με αφορμή δημοσιεύματα, ότι η εισαγγελέας κ. Κρίνα εισηγείται, την παραπομπή μου σε δίκη, επισημαίνω ότι: Σύμφωνα με το εισηγητικό της, η εγκληματική οργάνωση που κατασκευάσαν  στο τμήμα εκβιαστών, σε συνεργασία με το. Μ Μαξίμου – και ήταν η αιτία που παρέμεινα άδικα  360 μέρες προφυλακισμένος – εξαφανίστηκε». 

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά καταγγελίες για κύκλωμα που μέσω εκβιασμών αποσπούσε χρηματικά ποσά, που εμφανίζονταν ως διαφημίσεις, από κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μετά από καταγγελίες συγκεκριμένης δημοσιογράφου που εργαζόταν στην ΕΥΔΑΠ οι δύο δημοσιογράφοι καθώς και ο αποβιώσας εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2016 και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποθέσεις απόπειρας εκβίασης.

Η εισαγγελέας προτείνει τη διατήρηση της ισχύος των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στους δύο δημοσιογράφους, δηλαδή, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους, τρεις φορές τον μήνα, μέχρι την οριστική εκδίκαση, των σε βάρος τους, κατηγοριών. Παράλληλα ζητάει να παύσει-λόγω θανάτου- η ποινική δίωξη σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολις», Παναγιώτη Μαυρίκου.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία με κατηγορούμενους έντεκα μέλη επιτροπών διαφήμισης της Αttika Bank καθώς και ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΥΔΑΠ. Η κατηγορία που αποδίδεται στους δώδεκα κατηγορούμενους αφορά το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την έγκριση διαφημιστικών καταχωρήσεων σε έντυπα και ιστοσελίδες που συνδέονταν με τον εκλιπόντα εκδότη της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για ποσά που κρίνονται «δυσανάλογα υψηλά» σε σχέση με την κυκλοφορία και την επισκεψιμότητα των Μέσων αυτών, γεγονός που δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της διαφήμισης. Το αδίκημα σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται να έχει τελεστεί  την χρονική περίοδο 2013-2015 και το ύψος της ζημίας για την μεν ΕΥΔΑΠ αγγίζει τα 250.000 ευρώ  και για την τράπεζα υπολογίζεται σε ποσό περίπου 380.000 ευρώ. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)