Εκτός κρίσεων οι «απείθαρχοι» προϊστάμενοι

Εκτός κρίσεων οι «απείθαρχοι» προϊστάμενοι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις κρίσεις των προϊσταμένων και όχι με την κινητικότητα θα συνδεθεί, τελικά, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έχει «μπλοκάρει» μετά τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και την αποχή των υπαλλήλων, που έφτασε το 70%.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιχειρώντας να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία, είχε αποφασίσει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση δεν θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής στην κινητικότητα, τελικώς επελέγη η σύνδεση της αξιολόγησης με τις κρίσεις προϊσταμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για την «αλλαγή πλεύσης» αποτέλεσαν δύο παράγοντες: Αφενός ο κίνδυνος να «παγώσουν» δύο προαπαιτούμενα του μνημονίου –αξιολόγηση και κινητικότητα– και να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των θεσμών που δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, αφετέρου ότι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι προϊστάμενοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών της Δημόσιας Διοίκησης, η καθυστέρηση που συντελείται στην αξιολόγηση, η οποία βάσει μνημονίου έπρεπε να έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου, οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των προϊσταμένων να παραλάβουν τα φύλλα αξιολόγησης των υφισταμένων τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Oλγας Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια συνέντευξής της (ΕΡΤ). «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης ή να θέλεις να ξαναδιεκδικήσεις μία θέση ευθύνης και να έχεις αρνηθεί να αξιολογήσεις το προσωπικό σου», είπε.

Οι συνδικαλιστές

Η σύνδεση της αξιολόγησης με τις κρίσεις των προϊσταμένων θα προβλέπεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Παρά ταύτα, ωστόσο, η εκκίνηση του νέου συστήματος αξιολόγησης παραμένει αβέβαιη, καθώς τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι εμμένουν στη θέση τους για αποχή από τη διαδικασία. Σε ανακοίνωση το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «απεργοσπαστική τροπολογία», που «στόχο θα έχει να σπάσει την πετυχημένη απεργία-αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση την οποία κατήργησαν στην πράξη οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους» και αποδίδει στην υπουργό ότι «λειτουργεί κατ’ εντολήν της τρόικας».

Εν τω μεταξύ ξεκινά επισήμως από σήμερα το νέο σύστημα κινητικότητας, καθώς με εγκύκλιο που υπογράφει η κ. Γεροβασίλη ζητείται από τις υπηρεσίες να αποστείλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Επειτα από περίπου ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αξιολογηθούν τα αιτήματα των υπηρεσιών, τα αιτήματα θα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να τεθούν υπόψη των ενδιαφερομένων.

Oπως υπογραμμίζεται, προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στην κινητικότητα είναι τα νέα οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων και η καταχώρισή τους μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα στην ψηφιακή πλατφόρμα. Ειδικά για φέτος, οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται κατά την εξέταση των αιτημάτων από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Τα αιτήματα των φορέων πρέπει επίσης να συνοδεύονται από έκθεση αναφορικά με το προσωπικό που υπηρετεί, τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και πιθανές τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων ή μετατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή