Με την κατάθεση υπαλλήλου του Δήμου Χαλανδρίου ξανάρχισε η δίκη της Χρυσής Αυγής

Με την κατάθεση υπαλλήλου του Δήμου Χαλανδρίου ξανάρχισε η δίκη της Χρυσής Αυγής

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται για τρίτη δικαστική χρονιά, επαναλαμβάνεται από σήμερα στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας με κατηγορουμένους βουλευτές της Χ.Α, τον επικεφαλής του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και μέλη της οργάνωσης.

Η δίκη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και ακόμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πρόβλεψη ολοκλήρωσης της μέσα στο 2018, αφορά σε εγκληματικές δράσεις στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής με κορυφαία εκείνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Από τότε που ξεκίνησε η δίκη και ως σήμερα, το δικαστήριο, εν μέσω προβλημάτων και αντίξοων συνθηκών, προσπαθεί να ερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης με την εξέταση μαρτύρων για σειρά υποθέσεων που περιλαμβάνονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο, όπως αυτό είχε δρομολογηθεί με την εμπεριστατωμένη εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ανάμεσα στις υποθέσεις οι οποίες έχουν ερευνηθεί ήδη είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η επίθεση μελών της ΧΑ κατά μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Κατά την σημερινή, συνεδρίαση του Δικαστηρίου, πρώτη με το νέο δικαστικό έτος, κατέθεσε ως μάρτυρας ο υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου Θεόδωρος Πισιμίσης, που είχε δεχθεί επίθεση από μέλη της ΧΑ.

Ο Θεόδωρος Πισιμίσης περιέγραψε πώς το 2014 χτυπήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής στο πρόσωπο, όταν αντέδρασε σε μία διαδήλωση που οι πρώτοι πραγματοποίησαν, μοιράζοντας φυλλάδια για την αποφυλάκιση στελεχών της οργάνωσης.

«Βρισκόμουν στο Χαλάνδρι με τη σύζυγο και την εγγονή μου, Σάββατο πρωί. Είδα τους ανθρώπους να έρχονται από μακριά, φώναζαν συνθήματα. Κοντοστάθηκα να δω τί συμβαίνει. Ηταν γύρω στα 50-60 άτομα, άνδρες και γυναίκες, περίπου 35-40 ετών, οι περισσότεροι νεαροί. Φώναζαν “λευτεριά στους φυλακισμένους αγωνιστές” και “πατρίδα, τιμή, ΧΑ”. Κατάλαβα ότι ήταν της Χρυσής Αυγής. Εκαναν πορεία και μοίραζαν φυλλάδια. Όλο ο κόσμος βγήκε από τα μαγαζιά να δει τί γίνεται» κατέθεσε και συνέχισε: «Όταν κατάλαβα για τί πρόκειται όλοι ένιωσαν ένα μούδιασμα, εμένα δεν με φόβισαν, έχω μια πολιτική γνώμη και άποψη. Ενοχλήθηκα από το κλίμα του φόβου και εξοργίστηκα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω».

Για πρώτη φορά μετά από μήνες στο εδώλιο της δίκης της Χρυσης Αυγής κάθισε ένας εκ των δεκάδων κατηγορούμενων.

Ο πρώην βουλευτής, Ευστάθιος Μπούκουρας προσήλθε στη δικαστική αίθουσα, όταν στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο Αλέξανδρος Πνευματικός, νυν δήμαρχος Κορίνθου, που έχει καταθέσει για σειρά περιστατικών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της εγκληματική οργάνωσης.

Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για επεισόδια, ακόμα και φραστικά που αφορούν στη δράση της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο αλλά και σε συμπεριφορές του πρώην βουλευτή της, Ευστ. Μπούκουρα, κατά του δημάρχου. Ανάμεσα σε άλλα, ο μάρτυρας μίλησε εκτενώς για την τελετή που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2012 στην επέτειο της μάχης των Δερβενακίων.

Τότε, όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ταγαράς, έγιναν αποδέκτες έντονων επικρίσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής σε σημείο μάλιστα, ο τελευταίος να επιθυμεί ακόμα και την αποχώρησή τους, από φόβο μην σημειωθούν έκτροπα.

Μάλιστα, ο Αλ. Πνευματικός αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις του κατηγορούμενου βουλευτή, υποστηρίζοντας πως υπήρχαν παρόντες ακόμη δύο βουλευτές, τους οποίους -όπως είπε- δεν γνώριζε τότε ούτε κατόψη, ούτε κατ’ όνομα (σ.σ. πρόκειται για τους Μπαρμπαρούση και Κουκούτση).

Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι δύο βουλετές δεν προχώρησαν σε κάποια παραβατική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως με κανέναν δεν είχε προγενέστερη αντιδικία ούτε καν τους γνώριζε. “Αναρωτιέμαι και εγώ γιατί στράφηκαν προς εμένα το 2012, και απάντηση δεν έχω πάρει. Δεν ειχε προηγηθεί καμία ενέργεια” είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή