Προς Βουλή οδεύει ν/σ για την Uber

Προς Βουλή οδεύει ν/σ για την Uber

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προώθηση νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των ταξί τύπου Uber και όχι μόνο, προχωρά η κυβέρνηση ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τις υπηρεσίες Uber με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατευθυνθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, επηρεάζονται και οι εταιρείες τύπου Taxibeat (Beat σήμερα). Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων εταιρειών παροχής μεταφορικών υπηρεσιών είναι ότι η μεν Uber παρέχει μεταφορικό έργο και με μη επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ενώ η Beat συνεργάζεται μόνο με ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών θα παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρείες, που θα διαθέτουν δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα (π.χ. ταξί). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η παροχή μεταφορικού έργου θα θεωρείται παράνομη. Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει οι εταιρείες παροχής μεταφορικής υπηρεσίας να έχουν συνάψει τριετή τουλάχιστον σύμβαση με τους επαγγελματίες οδηγούς για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Πρακτικά πρόκειται να καταργηθεί μέρος του περιεχομένου του προηγούμενου νόμου, που απελευθέρωνε τα ταξί και επέτρεπε την εκμίσθωση επιβατηγών Ι.Χ. με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά.

Η ρύθμιση που προβλέπει την τριετούς διάρκειας σύμβαση με τους αυτοκινητιστές δεν αποκλείεται να πλήξει και την Beat, παρά το γεγονός ότι η ίδια συνεργάζεται μόνο με επαγγελματίες. Η Beat θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των σχετικών συμβάσεων με τους συνεργαζόμενους με αυτήν οδηγούς ώστε να πληρούν την πρόβλεψη της τριετίας. Σημειώνεται ότι η Taxibeat είχε εξαγοραστεί από την Daimler και μετονομάστηκε σε Beat, γεγονός που έχει σε πρώτη φάση προκαλέσει μικρές αναταράξεις στην πελατειακή της βάση.

Ο προωθούμενος νόμος προβλέπει διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες που θα παρέχουν άνευ αδειοδότησης υπηρεσίες μεταφοράς αλλά και για τους πολίτες που θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, για την πρώτη διαπιστωμένη παράβαση το πρόστιμο για την εταιρεία παροχής της μη αδειοδοτημένης υπηρεσίας ανέρχεται στις 50.000 ευρώ, τη δεύτερη φορά στις 100.000 ευρώ, ενώ κατά την τρίτη παράβαση θα «παγώνει» η ηλεκτρονική διεύθυνση μέσω της οποίας παρέχεται η υπηρεσία της εταιρείας. Το πρόστιμο για τον πελάτη θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

«Εμείς δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε σχέση με τη λειτουργία του ταξί» υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. «Πάμε να βάλουμε κανόνες που δεν θα επιτρέπουν άλλου είδους κανόνες για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και άλλου είδους κανόνες για δραστηριότητες που είναι οι αστικές μεταφορές μέσω του Διαδικτύου ή μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου».

Δικαστική διαμάχη

Σημειώνεται ότι η Uber έχει βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης σε αρκετές πόλεις του κόσμου, εισέπραξε έντονες αντιδράσεις από επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ωστόσο συνέχισε να λειτουργεί και να αναπτύσσεται. Βασική αιτία της διαμάχης που προέκυψε σε όλο τον κόσμο είναι το γεγονός ότι παρείχε τη δυνατότητα σε μη επαγγελματίες να εκτελέσουν μεταφορικό έργο. Ακριβώς αυτό το κενό στη νομοθεσία επιχειρεί να καλύψει και η Ε.Ε., η οποία προωθεί σχετική ρύθμιση η οποία όμως καθυστερεί στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή