Επιστρέφουν οι δύτες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Επιστρέφουν οι δύτες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Οκτώβριος του 2014 όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στην έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Προσεγγίσαμε το σημείο όπου βρισκόταν το αρχαίο σκαρί με φουσκωτό σκάφος. Με έπιασε δέος, μόνο με τη σκέψη πως μπροστά μου ήταν ο τεράστιος κοκκινόμαυρος βράχος που προσέκρουσε το πλοίο προτού βυθιστεί και πως το κουφάρι του βρισκόταν ακριβώς από κάτω μας, σε βάθος 55 μ. Ηταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ και που θα ήθελα να ξαναζήσω, παρότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παρακολουθήσω το έργο της επιστημονικής – καταδυτικής ομάδας από τη στεριά. Η αφοσίωση και η προσπάθειά των ανθρώπων αυτών είναι το πιο συγκινητικό χαρακτηριστικό αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά 11 μποφόρ και πολλές τεχνικές δυσκολίες. Οι Ελληνες αρχαιολόγοι και δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και ο Αμερικανός Μπρένταν Φόλεϊ, από το διάσημο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης «Woods Hole», συνεργάζονται υποδειγματικά με επιστήμονες και δύτες διαφορετικών εθνικοτήτων όπως ο σπουδαίος Βρετανός δύτης Φιλ Σορτ. Οι Ελβετοί χορηγοί της Hublot και ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης, ο οποίος συχνά προσφέρει το σκάφος του για τις ανάγκες της έρευνας, προσπαθούν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων αυτών στα Αντικύθηρα. Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού αισθάνονται ορατοί και σημαντικοί. Eίναι ένας κοινός αγώνας.

Η ομάδα των Αντικυθήρων μόλις ξαναγύρισε στο νησί για τη νέα απόπειρα έρευνας που θα συνεχιστεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Η πρώτη βουτιά έγινε το 2012 και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πραγματοποιηθεί συστηματική δουλειά με σπουδαίες προδιαγραφές. Τους ευχόμαστε νηνεμία στη θάλασσα και καλά αποτελέσματα, που θα φέρουν χαρά σε όλους και μεγάλη θετική δημοσιότητα στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή