Οι κλέφτες μαστίχας πολλαπλασιάστηκαν

Οι κλέφτες μαστίχας πολλαπλασιάστηκαν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή της μαστίχας Χίου, εξαιτίας κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της περυσινής πυρκαγιάς που κατέστρεψε μεγάλο αριθμό μαστιχόδεντρων. Παράλληλα, τα φαινόμενα των κλοπών μαστιχιού από τα σκίνα έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, εξηγεί ότι φέτος από τη μία πλευρά τα περιστατικά κλοπών μαστίχας από τα σκίνα αυξήθηκαν, αλλά από την άλλη και οι ίδιοι οι παραγωγοί προχωρούν άμεσα σε καταγγελίες λόγω οικονομικής δυσπραγίας. «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το εισόδημα από τη μαστίχα, που για πολλούς ήταν παλαιότερα συμπληρωματικό, τώρα είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους», τονίζει, «γι’ αυτό και οι παραγωγοί ξεσηκώνονται με τα περιστατικά κλοπών, που και παλαιότερα συνέβαιναν».

Σύμφωνα με τον δασάρχη Χίου, έχουν κατατεθεί 22 καταγγελίες για κλοπές στην περιοχή των μαστιχοχωρίων. Η κλοπή της μαστίχας που είναι έτοιμη προς συλλογή από το χωράφι του άλλου αποδίδει σημαντικό εισόδημα: «Μέσα σε μία ώρα μπορείς να μαζέψεις –αυτήν την εποχή που η καλή μαστίχα, η πίτα που λένε οι ντόπιοι είναι έτοιμη στα σκίνα– έως και 10 κιλά μαστίχα. Εμείς στην Ενωση δίνουμε 70 ευρώ το κιλό». Κάνοντας τον λογαριασμό, σημαίνει 700 ευρώ σε μία ώρα. «Δεν είναι και άσχημα» επισημαίνει ο κ. Τούμπος, που εξηγεί ότι οι κλεμμένες ποσότητες συχνά πουλιούνται στην Ενωση διαμέσου άλλων παραγωγών. «Εμείς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς πόση ποσότητα μαζεύει ο κάθε μαστιχοπαραγωγός», αναφέρει. Πάντως, επισημαίνει ότι ενημερώθηκαν ο αστυνομικός διευθυντής και ο δασάρχης της περιοχής, οπότε «θα υπάρχει μεγαλύτερη επιτήρηση το επόμενο χρονικό διάστημα».

Χαμηλότερη ποιότητα

Ο πρόεδρος της Ενωσης εκτιμά ότι φέτος η παραγωγή μαστίχας θα είναι μειωμένη, ενώ κάποιες ποσότητες θα είναι χαμηλότερης ποιότητας λόγω των ξαφνικών καλοκαιρινών βροχοπτώσεων. «Στις 18 και στις 27 Ιουλίου έπεσε βροχή, με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά το προϊόν. Μαύρισε η μαστίχα, οπότε και θεωρείται κατώτερης ποιότητας».

Πάντως, το ενδιαφέρον για το προϊόν στην αγορά και οι εξαγωγές έχουν αυξήσει και τα μαστιχόδεντρα. Συνέχεια γίνονται νέες φυτεύσεις, με αποτέλεσμα πέρυσι, παρ’ όλη τη φωτιά που έκαψε πολλά σκίνα, η Ενωση να συγκεντρώσει 153 τόνους μαστίχας, σε σχέση με τους 155 τόνους προπέρυσι. Μπαίνουν συνέχεια νέα φυτά στην παραγωγή αλλά οι φυτεύσεις είναι δύσκολες και γίνονται πολλές αστοχίες, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης.

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα αν υπολογίσουμε ότι ένα σκίνο δίνει παραγωγή μετά από 7 χρόνια, ενώ χρειάζονται 10 χρόνια για να αποδώσει πλήρως», τονίζει. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί μαστίχας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) για την πλήρη καταστροφή των σκίνων από την πυρκαγιά πέρυσι και την συνεπακόλουθη απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή