Ελληνικό: Διαβεβαιώσεις ΤΑΙΠΕΔ για τις αρχαιότητες

Ελληνικό: Διαβεβαιώσεις ΤΑΙΠΕΔ για τις αρχαιότητες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μακρά ιστορία της περιοχής και τις εκτιμήσεις των μελετητών για την ύπαρξη σημαντικών καταλοίπων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΚΑΣ αφιέρωσε πάνω από πέντε ώρες στην εξέταση του επίμαχου θέματος του Ελληνικού. Αργά το βράδυ της Τρίτης, τα μέλη του ΚΑΣ δεν είχαν ακόμα καταλήξει σε γνωμοδότηση σχετικά με το Σχέδιο Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου. Πάντως, οι εισηγήσεις των αρμοδίων εφορειών και διευθύνσεων αρχαιοτήτων συμπίπτουν έως ένα βαθμό με το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και της «Ελληνικό Α.Ε.» με απώτερο στόχο την επίσπευση της έναρξης εφαρμογής του σχεδίου. Εξαίρεση αποτελεί η πρόταση της Εφορείας Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων για την προσωρινή κήρυξη μεγάλου μέρους της επένδυσης ως αρχαιολογικού χώρου, η οποία μοιάζει ασύμβατη με το περιεχόμενο του μνημονίου. Υπέρ της κήρυξης ως αρχαιολογικού του χώρου πριν από την εφαρμογή του σχεδίου τάσσεται, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του στο Συμβούλιο ζητώντας την αναβολή της συζήτησης, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι επισήμαναν ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων της προς αξιοποίηση περιοχής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η τυχόν κήρυξη αρχαιολογικού χώρου θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

«Συνήθως ένα μνημόνιο προηγείται της κήρυξης. Εδώ, το μνημόνιο έχει προηγηθεί» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΑΣ και γ.γ. Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, προσθέτοντας ότι τα μέλη του Συμβουλίου προσπαθούν να βρουν μία λύση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα υπάρχοντα δεδομένα εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των αρχαιοτήτων. Σημειωτέων ότι η τύχη των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου θα συζητηθεί σήμερα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή