Η Αμφίπολη, το ΕΣΠΑ, οι συνδικαλιστές και η δίνη του ΥΠΠΟΑ

Η Αμφίπολη, το ΕΣΠΑ, οι συνδικαλιστές και η δίνη του ΥΠΠΟΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη αίτηση για την ένταξη του έργου στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 απορρίφθηκε. Το τεχνικό δελτίο για τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου είχε ελλείψεις, έκρινε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Oμως, ποιος βεβαιώνει ότι στις 31 Δεκεμβρίου, που λήγει η υποβολή της νέας αίτησης, θα προλάβουμε; Ο φάκελος θα υποβληθεί εκ νέου στις 20 του μηνός, αλλά η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι στο υπουργείο Πολιτισμού το μνημείο, δεν βοηθάει.

«Δεν υπάρχει καμία αδιαφορία, γίνονται διαρκώς μελέτες για να μην υποστεί το μνημείο ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα», απάντησε σε ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή, βουλευτού Σερρών της Ν.Δ., πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή η Λυδία Κονιόρδου. Η υπηρεσία, είπε, δεν θεωρεί ότι είναι θέμα ανωριμότητας, αλλά ανάγκη διευκρίνισης ορισμένων σημείων. «Τα νέα ΕΣΠΑ απαιτούν πολύ πιο εξειδικευμένες διευκρινίσεις», πρόσθεσε. Εντέλει για την απόρριψη ευθύνεται η… επικοινωνία. «Προφανώς υπήρξε ένα έλλειμμα επικοινωνίας, επαφής», παραδέχθηκε η υπουργός.

Πού είναι οι έμπειρες στη σύνταξη φακέλων και τεχνικών δελτίων υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ; Πώς άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο αυτοί που χειρίζονται τα θέματα του ΕΣΠΑ και οφείλουν να τα «τρέχουν»; Και πώς είναι δυνατόν, έμπειροι υπάλληλοι να μην μπορούν να συνεννοηθούν με άλλους φορείς;

«Δεν χάσαμε χρόνο», λένε με βεβαιότητα στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Οσο για την υπουργό, διαβάζοντας το κείμενό της στη Βουλή, υποστήριξε πως η Αμφίπολη δεν είναι το μόνο έργο που απορρίφθηκε.

Ποιος μπορεί να της λέει τέτοιες δικαιολογίες; Και πώς δέχεται να δίνει τέτοιες αφελείς απαντήσεις; Εντέλει στο ΥΠΠΟΑ έχουν πολλά ελλείμματα επικοινωνίας: οι διευθύνσεις με την ηγεσία, κάποιες διευθύνσεις μεταξύ τους, οι γραμματείες επίσης, τμηματάρχες με τους προϊσταμένους.

Η υπουργός διαρκώς εκτίθεται και κάποιοι χαίρονται να τη διευκολύνουν σ’ αυτό. Εν τω μεταξύ το ΕΣΠΑ «τρέχει», οι συνδικαλιστικοί κύκλοι τσακώνονται και οι ανακοινώσεις τους αποκαλύπτουν ότι η κακοδιοίκηση δεν έχει τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή