15.371 αναπληρωτές στα σχολεία

15.371 αναπληρωτές στα σχολεία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία κάλυψη των ελλείψεων που παρατηρούνται ετησίως τέτοια εποχή, ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά. Πρόκειται για επιτυχία του υπουργείου Παιδείας –ανάλογη είχαμε επί Ευριπίδη Στυλιανίδη το 2008 και επί Πέτρου Ευθυμίου και Νίκου Γκεσούλη το 2000– την οποία δέχεται και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία βέβαια εστιάζει στα ποιοτικά προβλήματα των σχολείων. Μάλιστα, χθες, μίλησε για δυνητική αποπομπή παιδιών από το ολοήμερο πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου, κάτι το οποίο αντικρούουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, το υπ. Παιδείας προχώρησε σε 15.371 προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των ελλείψεων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή και μετά τον αγιασμό την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει εκ νέου καταγραφή των κενών.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κάνουν λόγο για 5.000 κενά. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 4.000 κενά, ενώ για τη δευτεροβάθμια ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται σε 1.000. Η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των κενών θεωρείται εύλογη, με δεδομένο ότι περίπου 20.000 είναι οι ετήσιες ελλείψεις και τόσος είναι ο αριθμός των μονίμων διορισμών που κατά καιρούς οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν δηλώσει πως διεκδικούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Από την πλευρά του, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στην «Κ» ότι η πλειονότητα των κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι για τις ανάγκες της παράλληλης στήριξης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Τομέας στον οποίο εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικοί που θα πλεονάσουν στα ολοήμερα προγράμματα. Πρόκειται για ζήτημα που έθεσε χθες ο κ. Κικινής, λέγοντας ότι με απόφαση του υπουργείου, τα παιδιά που θα απουσιάσουν επί 15 ημέρες από το ολοήμερο πρόγραμμα, θα διαγραφούν. Ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας τόνισε στην «Κ» ότι η ρύθμιση ισχύει εδώ και δύο χρόνια και έχει τεθεί επειδή πολλοί γονείς δηλώνουν τον Ιούνιο ότι το παιδί θα παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα, αλλά τον Σεπτέμβριο τελικά το παιδί απέχει. Ομως, έχουν «δεσμευθεί» εκπαιδευτικοί, καθώς ο προγραμματισμός των τμημάτων γίνεται με βάση το μαθητικό δυναμικό που δηλώνεται τον Ιούνιο. «Πολύ σπάνια γίνεται διαγραφή παιδιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αφού οι διευθυντές των σχολείων με την έναρξη τον Σεπτέμβριο ρωτούν τους γονείς εάν το παιδί θα παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα» ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή