Πολεμικό χρώμα με άρματα μάχης στη ΔΕΘ

Πολεμικό χρώμα με άρματα μάχης στη ΔΕΘ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άρματα μάχης, βαριά πυροβόλα, συστοιχίες πυραύλων, είναι μεταξύ των στρατιωτικών εκθεμάτων με τα οποία θα συμμετάσχει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, δίνοντας, σε επίπεδο εντυπώσεων, έναν «πολεμικό» τόνο στο επιχειρηματικό της προφίλ, το οποίο φέτος θα φέρει έντονους τους χρωματισμούς του «κινεζικού δράκου».

Χθες το μεσημέρι στον ουρανό της Θεσσαλονίκης πέταξαν σε χαμηλό ύψος δύο F16 της πολεμικής αεροπορίας, τροφοδοτώντας φήμες ότι πραγματοποίησαν δοκιμαστική πτήση ενόψει εναέριας ατραξιόν που ετοιμάζεται για το Σάββατο κατά την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στην πόλη. Αρμόδιοι της ΔΕΘ που ρωτήθηκαν επ’ αυτού από την «Κ» απάντησαν πως «ίσως υπάρξει κάποια έκπληξη». Το βέβαιο είναι ότι κομάντος του στρατού θα επιχειρήσουν, στο πλαίσιο ακροβατικών επιδείξεων, θεαματική κατάβαση με σκοινιά, πιθανότατα από την κορυφή του πύργου του ΟΤΕ που βρίσκεται εντός του χώρου της ΔΕΘ.

Χακί σκηνικό

Το ΥΠΕΘΑ παίρνει μέρος με δικό του περίπτερο –μια τεράστια σκηνή– αλλά και ένα κομμάτι υπαίθριου χώρου στον οποίο έχουν μεταφερθεί ένα άρμα μάχης τύπου Λέοπαρντ, αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 χιλιοστών, αντιαεροπορική πυραυλική συστοιχία MLRS, θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης αντιαρματικών βλημάτων – μέχρι και αυτοκινούμενος φούρνος παρασκευής ψωμιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από την ενημέρωση των επισκεπτών θα γίνει και επίδειξη διάλυσης και συναρμολόγησης οχημάτων από ειδικούς του στρατού, ενώ το χακί σκηνικό συμπληρώνουν σύλλογοι και σωματεία αποστράτων με εκθέματα παλαιά στρατιωτικά οχήματα όπως τα περίφημα «ΡΕΟ», οι «Καναδέζες», τα ανοιχτά τζιπ κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων εμφανίζεται φέτος ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι, οπότε και πήρε για πρώτη φορά μέρος ως εκθέτης ο στρατός.

Και από τα τανκς και τα πυροβόλα του στρατού στους πυραύλους και στη διαστημική τεχνολογία των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ που με επικεφαλής τους καθηγητές τους θα παρουσιάσουν το ερευνητικό σχέδιο ASAT, το οποίο περιλαμβάνει ένα υπερ-ελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, μικρών διαστάσεων δορυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Καθώς όμως η φετινή ΔΕΘ έχει ως τιμώμενη χώρα την Κίνα, στην πόλη αρχίζει να διαμορφώνεται ατμόσφαιρα «μεταξιού» με τους κεντρικούς δρόμους γύρω από την Εκθεση να έχουν στολιστεί με τα γνωστά κοκκινοκίτρινα κινεζικά φαναράκια και τους «πιονέρους» της κινεζικής παροικίας να ετοιμάζονται να καλωσορίσουν με το δικό τους σόου τους συμπατριώτες τους της αποστολής. Πρόκειται για τα παιδιά του κινεζικού σχολείου που λειτουργεί στην οδό Αισώπου, τα οποία κάνουν ήδη πολύωρες εντατικές προετοιμασίες για να παρουσιάσουν χορούς της πατρίδας τους και ακροβατικά.

Οι διοργανωτές της ΔΕΘ βέβαια έχουν προγραμματίσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, θέατρο δρόμου, κ.ά.

Μέχρι και το κατασκευασμένο το 1863 στο Βέλγιο βαγόνι που μετέφερε το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας στις μετακινήσεις του στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει μεταφερθεί προς επίδειξη στους χώρους της Εκθεσης.

Το όλο σκηνικό, βεβαίως, θα συμπληρώσουν το απόγευμα του Σαββάτου οι συγκεντρώσεις και πορείες γύρω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, η έντονη αστυνομική παρουσία σε μια πόλη από την οποία πολλοί κάτοικοί της θα προτιμήσουν την ημέρα εκείνη τη Χαλκιδική και τα άλλα κοντινά παραθεριστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή