ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένες παραμένουν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά

ayximenes-paramenoyn-oi-afixeis-metanaston-sta-nisia-2208293

Ενώ οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων. Xαρακτηριστικά, την τελευταία εβδομάδα από τις 2 Σεπτεμβρίου έως και χθες το πρωί είχαν φτάσει 1.235 άτομα στα νησιά. Η Cécile Pouilly, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, σε δηλώσεις της στη Γενεύη ανέφερε ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Ο αριθμός των νέων αφίξεων, που αυξήθηκε τον Αύγουστο, ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών», επεσήμανε.

Η Υ.Α. εξετάζοντας τα στοιχεία τονίζει ότι οι υφιστάμενες δομές έχουν φτάσει στα όριά τους στα νησιά λόγω της αύξησης των αφίξεων. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου». Σύμφωνα με την Υ.Α.:

• Στη Σάμο, παρά την πρόσφατη μεταφορά περίπου 640 ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι σε έναν χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ. Ανάμεσά τους περισσότερα από 600 παιδιά.

• Στη Χίο, έφθασαν πάνω 500 άτομα τον Αύγουστο. Το κέντρο στη ΒΙΑΛ έχει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους. Περίπου 100 δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα.

• Στη Λέσβο, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά εντάσεις στο hotspot της Μόριας. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεσπάσει δύο φορές αναταραχές διαμαρτυρίας για τον αργό ρυθμό στη διαδικασία ασύλου για ορισμένες εθνικότητες και για τις συνθήκες υπερσυνωστισμού. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν στη Λέσβο 1.052 αφίξεις και πάνω από 700 την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται περίπου 5.000 άνθρωποι.

• Στη Λέρο καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο 290 αφίξεις, με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί να φτάνει σήμερα τους 649.