19 κοντέινερ για σεισμόπληκτους μαθητές

19 κοντέινερ για σεισμόπληκτους μαθητές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι της Δευτέρας φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει το πού θα στεγαστούν πέντε σεισμόπληκτα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Λέσβου, καθώς και ένα ΕΠΑΛ. Ως μόνο θετικό αποτιμάται το ότι «ξεμπλόκαραν» οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και χθες επρόκειτο να εκφορτωθούν από τη Χαλκίδα 14 λυόμενες αίθουσες. Επίσης η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόκειται να παραδώσει εντός του Σαββατοκύριακου τουλάχιστον πέντε κοντέινερ για τις ανάγκες στέγασης των σχολείων.

Ειδικότερα, από τις 12 Ιουνίου, οπότε σημειώθηκε στη Λέσβο ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ, συνεργεία του δήμου βρίσκονται στο πόδι για επισκευές σε δεκάδες σχολεία του νησιού που υπέστησαν ζημιές. Μάλιστα, τα έργα θα συνεχιστούν και κατά τη σχολική χρονιά, καθώς, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης στην «Κ», εντός των 40 ημερών που απέμεναν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπήρχε ο χρόνος για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Το σοβαρότερο πρόβλημα για το οποίο ζητήθηκε βοήθεια σε λυόμενες αίθουσες από τις «Κτιριακές Υποδομές» εντοπίζεται στα ακατάλληλα κτίρια των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων Βρίσας, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Πλαγιάς, Τρύγωνα και Μεγαλοχωρίου και στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου. Εκτός από τις λυόμενες αίθουσες, εξετάζεται και το εναλλασσόμενο ωράριο.

Για παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές, όπως στον Πολιχνίτο, όπου τα κτίρια των γυμνασίων βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι πιθανό οι μαθητές γυμνασίου εναλλάξ με τους μαθητές του Δημοτικού να κάνουν μάθημα μία εβδομάδα πρωινές ώρες και μία εβδομάδα απογευματινές ώρες.

Μάλιστα, αυτό πυροδότησε αντιδράσεις από πλευράς Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που θεωρεί απαράδεκτο, «εν έτει 2017, την επιστροφή στην απογευματινή βάρδια, όπως επίσης να μη θεωρείται αυτονόητη η εξασφάλιση της σχολικής στέγης για όλους τους μαθητές».

Αντιδράσεις, όμως, και ανακοινώσεις ένθεν κακείθεν υπήρξαν μεταξύ της τοπικής ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ. και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. χαρακτήρισε έρμαια της κυβερνητικής αδιαφορίας και αντικοινωνικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους μαθητές της Λέσβου και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβερνητική πολιτική της αδιαφορίας έφτασε στο ζενίθ, δεδομένου ότι όχι μόνον εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει, όχι μόνον έκτακτη επιχορήγηση δεν έχει σταλεί, αλλά ούτε καν λυόμενες αίθουσες δεν έφτασαν στο νησί για να λύσουν κάπως το πρόβλημα που έχει προκύψει».

Αντί απάντησης, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την ανακοίνωση ΝΟΔΕ Λέσβου, που, κατά τη γνώμη του, «χωρίς ντροπή κάνει μικροπολιτική με τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό της 12/6 στα σχολικά κτίρια του νησιού». Και αντί άλλης απάντησης, κάλεσε τον αντιδήμαρχο Παιδείας και στέλεχος της τοπικής ΔΑΚΕ κ. Κατσαβέλλη να απαντήσει αν αυτή η ανακοίνωση… τον εκφράζει. Και «σε περίπτωση», μάλιστα, «καταφατικής απάντησης του κ. Κατσαβέλλη, τότε ο δήμαρχος Λέσβου θα πρέπει να πάρει θέση για αυτή (την ενδεχόμενη) στάση του αντιδημάρχου του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή