Η μοναδική βιβλιοθήκη του Τζον και της Σουζάν Μπόναμ, μία από τις πληρέστερες για ταξίδια και εξερευνήσεις

Η μοναδική βιβλιοθήκη του Τζον και της Σουζάν Μπόναμ, μία από τις πληρέστερες για ταξίδια και εξερευνήσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iστορίες και διαδρομές που εξάπτουν τη φαντασία έρχονται στον νου μέσα από μοναδικές συλλογές. H Βιβλιοθήκη του Τζον και της Σουζάν Μπόναμ (The Library of John and Suzanne Bonham), από τις μοναδικές παγκοσμίως, καθώς είναι εξειδικευμένη στις εξερευνήσεις και στα ταξίδια σε όλα τα σημεία της γης από τον 17ο ώς τον 20ό αιώνα, θα δημοπρατηθεί, αλλά η γνώση της ύπαρξής της είναι από μόνη της ένα ερέθισμα.

Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο στις 26 Σεπτεμβρίου και συνειρμικά ο συναρπαστικός κόσμος της εξερεύνησης αποκαλύπτεται ανάγλυφος όπως τον συνέλαβε η επιθυμία του ανθρώπου για γνώση. Περιέργως ή όχι, o καταστρεπτικός τυφώνας στην Καραϊβική με έκανε να ανοίξω και πάλι τους Ατλαντες, ηλεκτρονικούς και μη, και να δω και πάλι τα όμορφα νησιά που μπήκαν στην ειδησεογραφία αυτές τις ημέρες, που μου θύμισαν και τα γραμματόσημα των πρώην αποικιών. Αλλά η βιβλιοθήκη του Τζον και της Σουζάν Μπόναμ έχει ένα εύρος απολύτως συναρπαστικό και μια ποιότητα που θα μπορούσε να στηρίξει ολόκληρο μουσείο ταξιδιωτικών εκδόσεων.

Ηρθε η στιγμή που το ζεύγος Μπόναμ αποφάσισε να δημοπρατήσει τη βιβλιοθήκη του και μαζί με αυτό το γεγονός να έρθει στη γνώση του γενικού κοινού η συναρπαστική ιστορία της. «Ο Τζον είχε την καλή τύχη να είναι στο Σίδνεϊ το 1971, όταν το πρώτο μέρος της Συλλογής Ingleton για την Ανταρκτική και την Ωκεανία δημοπρατήθηκε», λέει η Sheila Markham εκ μέρους του οίκου Sotheby’s. Ηταν η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, που λόγω της δουλειάς του στη θάλασσα τον οδήγησε σε όλα τα μέρη της γης, πριν το Διαδίκτυο μας καταστήσει όλους ταξιδιώτες από την πολυθρόνα.

Ο γάμος του το 1972 με τη Σουζάν, απόγονος του εξερευνητή της Αφρικής, Τζ. Σ. Τζέιμσον, ήταν καταλυτικός. Σταδιακά η συλλογή έγινε τεράστια και πολύτιμη και το ζεύγος Μπόναμ μπήκε στο εμπόριο βιβλίων και σταδιακά σε εκθέσεις και καταλογογράφηση αξιοποιώντας τα μεγάλα αποθέματα γνώσης και εμπειρίας. Αλλά αυτό που ενθουσιάζει είναι η εξειδίκευση για όλες τις ηπείρους, για την πανίδα και τη χλωρίδα, για την τέχνη της ταξιδιωτικής εικονογράφησης και της επιστημονικής γνώσης. Κάθε σημείο της γης στους πλόες των θαλασσοπόρων ή στον χάρτη των αποικιοκρατών και των μεγάλων αυτοκρατοριών περιλαμβάνεται. Είναι ένας κόσμος χαμένος, αλλά γόνιμος για σκέψη και αισθητική απόλαυση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή