Βύθιση δεξαμενόπλοιου με 2.570 τόνους καύσιμα στον Σαρωνικό

Βύθιση δεξαμενόπλοιου με 2.570 τόνους καύσιμα στον Σαρωνικό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο αντιμετώπισης ρύπανσης από ιδιωτικά συνεργεία και πλωτό σκάφος του Λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό, όπου στις 2:45 βυθίστηκε, ενώ ήταν αγκυροβολημένο, το μικρό δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ», έμφορτο με 2.570 τόνους καύσιμα. Το δεξαμενόπλοιο πετρελευσης ναυτιλιακών καυσίμων βρίσκεται μεταξύ της λίστας του στόλου της εταιρείας FOS Petroleum, συμφερόντων της οικογένειας Κουντούρη με έδρα τον Πειραία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο χθες, πρωινές ώρες, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα Ρ/Κ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2» Ν.Π. 5061, «ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ N.G» Ν.Π. 11876 και η Λάντζα «ΡΟΥΣΣΗΣ IV» Ν.Π. 10973. Το ανωτέρω πλοίο υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες βυθίστηκε, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματος που επέβαιναν επί του πλοίου διεσώθησαν από το Ρ/Κ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2» και την Λάντζα «ΡΟΥΣΣΗΣ IV», τα οποία τους μετέφεραν στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας καλά στην υγεία τους, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά “ΤΖΑΝΕΙΟ” για προληπτικούς λόγους, από όπου και εξήλθαν.

Βύθιση δεξαμενόπλοιου με 2.570 τόνους καύσιμα στον Σαρωνικό-1

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης, ενώ κατέπλευσε στην περιοχή αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς αντιμετώπιση της προκληθείσας θαλάσσιας ρύπανσης. Αεροσκάφος AC-3 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενήργησε περιπολία στην περιοχή του συμβάντος περί ώρα 07:25, όπου και εντοπίστηκε διάσπαρτη ιριδίζουσα ρύπανση κατά τόπους χρώματος καφέ από το σημείο της βύθισης προς τα βόρεια μέχρι το ΝΑ άκρο ν. Ψυτάλλειας. Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου ανατέθηκαν εργασίες ναυαγιαίρεσης και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος σε ιδιωτική εταιρεία.

Στο ναυάγιο πραγματοποιούνται εργασίες στεγανοποίησης από συνεργείο δυτών ενώ έχει ποντιστεί πλωτό φράγμα. Στην περιοχή του συμβάντος επιχειρούν τρία (03) ρυμουλκά, δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη και ένας πλωτός γερανός.

Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά παράβαση του άρθρου 28 του Π.Κ. και άρθρων 1,2,3 του Ν. 743/77 όπως κωδικοποιήθηκε και μεταγλωτίστηκε με το ΠΔ 55/98, ενώ στη συνέχεια κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι. Διενεργείται προανάκριση από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σύμφωνα με Ν.Δ. 712/70, ενώ διορίστηκε πραγματογνώμονας προς εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του συμβάντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή